Има въпроси, свързани с гърдите, които тревожат много жени. В някои случаи няма нужда от притеснение, но определени състояния налагат консултация със специалист. Предлагаме някои от най-често задаваните въпроси...
 
Едната гърда е по-голяма от другата – това нормално ли е?
 
Да, нормално е. Гърдите на повечето жени не са с еднаква големина. Ако намирането на сутиен е проблем, винаги можем да си купим такъв, който да става на по-голямата гърда, а за другата да се използва силиконова подплънка.
 
Нормално ли е окосмяването около зърното?
 
Напълно нормално е да имаме няколко косъмчета около зърното. Ако те ни притесняват, може да ги отрежем. Препоръчително е в случая да се избягва скубане или бръснене, тъй като това може да причини врастване на космите и инфекция.
 
Могат ли гърдите да се уголемят?
 
Физическите упражнения, които включват гръдните мускули, биха могли да повдигнат гърдите, но няма да ги уголемят.
 
Нормално ли е отделянето на секрет от  зърната?
 
За бременните жени и тези, които наскоро са родили, това не е повод притеснение. В останалите случаи е необходима консултация с лекар.
 
Може ли ареолите да са прекалено големи или прекалено тъмни?
 
Подобно на размера на гърдите, ареолите също могат да варират по отношение на размер и цвят и това не бива да ни притеснява.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Ще изчезнат ли стриите по гърдите?
 
Те се появяват по време на развитието на гърдите и също варират сред различните хора, в зависимост от гените и еластичността на кожата. Те са напълно нормални и често избледняват с течение на времето.
 
Нормално ли е зърната на гърдите да са вдлъбнати?
 
Между 10 и 20% от жените имат поне едно вдлъбнато зърно. Ако зърната винаги са били в това състояние, то е напълно нормално. 
 
Важно е да преглеждаме гърдите си при специалист веднъж годишно, както и в случаите, когато се установи наличие на нещо необичайно.