Кератиновата терапия за кoса е сред съвременните козметични процедури, будещи най-сериозен интерес у модерните жени. Уви, оказва се, че рисковете от нея може да надминат ползите. Въпреки широкото предлагане на услугата в козметичната и фризьорска практика, здравните експерти препорчъват кератиновата терапия да се избягва, ако не е наистина необходима.

 

В основата на кератиновата терапия стои стремежът към заздравяване или трайно изправяне на косата на база на директното й подхранване с кератин – основният структурен белтък на косъма. Процедурата се състои най-общо в нанасяне на богата на кератин паста по протежението на косата и последващото й запечатване със силно нагорещена преса за коса. Обработената с кератинови продукти коса се суши много по-бързо и по-лесно се поддържа в желаната конфигурация. За максимален ефект се изисква косата да не се измива поне 3-4 дни. Според експертите постигнатият след кератинова терапия ефект трае поне 2-3 месеца. И, което е по-важно, наред с позитивиете, крие и своите рискове.


 

Специалисти и потребители признават, че кератиновата терапия е много успешно средство за подхранване на косата и постигане на траен контрол върху нея за по-лесно оформяне на прически. Това обаче идва със своята цeна. Огромните недостатъци на процедурата са 2:

  • Ползват се продукти с високо съдържание на формалдехид – токсичен продукт с канцерогенно действие след директно вдишване или след косвено попадане в организма през косата;
  • Запечатването на кератиновите продукти върху косата със силно нагорещена преса крие рискове от увреждане на косъма;

 

Тези реални рискове са причина кератиновата терапия в стандартния й вид да е забранена за прилагане в много страни по света, но у нас на много места се предлага свободно.

 

NEWS_MORE_BOX

 

С оглед превенцията на тези рискове от кератиновата терапия, специалистите препоръчват тя да се прилага само при крайна необходимост от заздравяване на косата при хора, страдащи от увреждащи косата заболявания. Във всички останали случаи е желателно да се ползват алтернативни методи за подхранване на косата.

 

Днес изборът сред тях е голям – предлагат се шампоани, маски за коса, балсами и други богати на кератин козметични продукти, които не крият потенциалните рискове за здравето. Макар ефектът от тях да настъпва по-бавно и да не е толкова силен, на база на безопасността си те са първи избор и за специалистите, и за потребителите.