Бял хляб, ориз и сладкиши - това са основни храни, които е препоръчително да изключим от храненето сиq когато искаме да поддържаме оптимално телесно тегло и здраве на кожата.

 

Американски учени са установили, че освен всичко друго, тези храни причиняват и акне при подрастващите.


 

Тяхната хипотеза се основава на наблюдението на различни популации: в някои отдалечени племена в Папуа Нова Гвинея или Южна Америка при юношите почти не се проявява акне.

 

Тази липса на акне не може да се обясни само с генетични характеристики: факторите на околната среда също имат значение.

 

Ключовият елемент в случая е храната, която не съдържа никакви промишлено преработени продукти.

 

Лорен Кордейн, автор на изследването, е пояснил, че само инуитите от Аляска развиват акне, тъй като храненето им наподобява моделът на хранене в Европа и САЩ.

 

Акне и зърнени продукти

Според хипотезата на изследователите, появата на акне би била свързана с инсулина - този хормон, който е от съществено значение за усвояването на въглехидратите.

 

Белият хляб, белият ориз, бисквитите и другите рафинирани зърнени храни се усвояват много бързо и водят до много висока секреция на инсулин.

 

Въпреки това, този хормон също така увеличава освобождаването на андрогени.

 

Това причинява хиперпродукция на себум в порите на кожата и предразполага тяхната инфекция от бактериите, отговорни за акнето.

 

По този начин, колкото по-бързи въглехидрати консумираме, толкова повече инсулин се секретира и индиректно се влошава акнето.

 

Акне и млечни продукти

Млечните продукти, консумирани в големи количества, тоест по 2 до 3 пъти на ден, могат да влошат акнето.

 

Причината е хормон, който се съдържа в млякото и, който стимулира инсулина и инсулиноподобния растежен фактор, чието повишаване е свързано с акне.

 

При акне е препоръчително да се намали консумацията на млечни продукти и по-специално на полуобезмаслено мляко.

 

Диета против акне

Никога досега не е била открита връзка между храната и акнето, въпреки подозренията, насочени към шоколада или колбасите.

 

Следователно дерматолозите дълго време са продължавали да отричат тази зависимост и вероятност.

 

Според изследователите, по-здравословната диета би предотвратила появата на пъпки, към които подрастващите са особено податливи.

 

При някои жени, предразположени към акне поради хормоналния си статус, се е забелязало подобрение на състоянието след елиминирането на някои храни от диетата.

 

Тези резултати трябва да се потвърдят чрез нови проучвания върху големи по-големи извадки от населението.

 

Други фактори, които могат да влияят на риска от поява на акне са излагане на слънце и интензивната физическа активност.

 

Основна препоръка за храненето е консумацията на пълнозърнести храни, нерафинирани и богати на фибри зърнени изделия.

 

Референции:

https://www.doctissimo.fr/html/dossiers/acne/sa_6980_acne_alimentation.htm