Маслото от жожоба присъства в козметиката още от 1970 г., когато се забранява използването на китово масло. Въпреки че понастоящем се произвеждат тонове масло от жожоба за козметичната индустрия, учените продължават да изследват ползите от това ценно пустинно растение.

Маслото от жожоба притежава противовъзпалително действие, поради което се влага в продуктите за поддържане на кожата. Прилагането му има терапевтичен ефект при кожни проблеми, обриви, пъпки и рани. В същото време показва висока устойчивост на факторите на околната среда и висока температура, което го прави приложимо и ефективно в други козметични продукти, като измиващи средства.

Ценено е заради антибактериалните му свойства – приложението му спира растежа на някои бактерии и гъбички, които се разпространяват по кожата. Така възпаленията по кожата са ограничени, намалява се и склонността към акне.

Съставът му е сходен с този на себума, който отделя кожата, което е съществено условие за лесното му абсорбиране. Това означава и че маслото от жожоба не води до алергични реакции, дори и при силно чувствителна кожа.

Благодарение на маслото от жожоба, съдържащите го кремове и тоалетни средства имат свойството да овлажняват кожата. Ефектът се постига отново заради същата особеност на маслото - близкия му състав до състава на течностите, които отделя организма ни. То, както и тялото ни, съдържа восъчни естери, които по естествен начин задържат влагата в кожата и същевременно играят ролята на защитна бариера срещу външните фактори.

С възрастта обаче отделянето на восъчни естери от организма намалява, което е една от причините и за образуването на бръчки. При дефицит на естери кожата става податлива на псориазис, пърхот и розацеа, което показва без съмнение, че продуктите с масло от жожоба действително са подходящите при кожни проблеми, тъй като могат да компенсират този недостиг.

Въпреки мастната консистенция на маслото от жожоба, то предпазва кожата от прекомерно омазняване, което още веднъж го прави подходяща съставка в средствата за мазна и склонна към акне кожа.

Маслото съдържа витамин Е – доказан мощен антиоксидант, витамини от В комплекс – необходим за здравия външен вид на кожата. Минералите силиций, хлор, мед и цинк, известни с противовъзпалителното си действие. Присъствието на йод обаче в маслото от жожоба го нарежда в средствата с комплексен ефект срещу патогенни микроорганизми,  бактериални и гъбични инфекции. Маслото се използва с терапевтична цел и при херпес, брадавици, гъбички по краката и дори язвени рани. Така че приложението му в козметиката е само една разумна инвестиция за здравето и младежкия вид на кожата.