Гъбичното акне се причинява от специфични дрожди, т.е гъбички. Състоянието се нарича pityrosporum folliculitis или malassezia folliculitis, като маласезия е по-актуалният термин. Този вид гъбички е нормално да живеят върху кожата, но когато се раздразнят, могат да причинят гъбично акне или други кожни проблеми като себореен дерматит например. Ако се приемат антибиотици, състоянието също може да се обостри. В резултат може да се получи свръхрастеж на гъбичките, а това от своя страна да доведе до сериозни раздразнения на кожата.

 

Антибиотиците не са единственият фактор за развитието на гъбичното акне. Понякога причина за това са вредните навици на човек. Такъв например е носенето на стегнати, недишащи и запарващи дрехи и бельо. Още по-лош навик е носенето на потни дрехи за прекалено дълго време без взимане на душ след това. Такава кожа е гостоприемна за гъбичките, тъй като тя осигурява много добра среда за растежа им.


 

От друга страна обаче, причините за появата на гъбичното акне не са само външни фактори. Има хора, които са генетично предразположени към свръхрастеж на дрожди. Затова те имат гъбично акне по кожата много по-често от останалите. Наличието на хронични заболявания, които засягат имунната система, също могат да предразположат към гъбично акне. Сред тях са диабет и дори ХИВ.

 

Трябва обаче да се прави разлика между бактериалното и гъбичното акне. Първото се отличава по наличието на черни точки и бели връхчета, които много често може да се видят по лицето. Гъбичното акне по-скоро се разпространява по гърдите, в горната част на ръцете и гърба, но по-рядко по лицето. При него също има наличие на сърбеж, а самото акне е разпространено равномерно с червени точки.

 

Можем ли да излекуваме гъбичното акне? На първо място специалистите в областта препоръчват спазването на хигиена, включително смяна на дрехи след работа, взимане на душ и най-вече носене на свободни дрехи от естествени материи. На следващ етап трябва да се вземат по-сериозни мерки. Например трябва да се използват продукти за локално нанасяне, които да са създадени с цел премахване на гъбичките от тялото. Трябва да се отбележи обаче, че конвенционалните продукти за акне могат да влошат симптомите, поради което те трябва да се избягват. Затова, ако симптомите не изчезнат, трябва да се посети дерматолог, който да потвърди диагнозата и да назначи подходящо лечение.