Трайното изправяне на косата представлява премахване на къдриците и чупките чрез химическа обработка. Обикновено в салоните за красота се използват продукти на натриева основа, които разрушават естествената структура на кератина в косата, а в допълнение се добавя окислител, който неутрализира кератиновото действие, за да се оформя по-лесно косъмът.


Кератинът е естественият протеин в косата. Нивата на кератин могат да намалеят заради възрастта или небалансираното хранене, както и поради много други причини. Вследствие на това, косата става суха и без блясък.


Съществуват няколко видове техники за изправяне. Една от тях се нарича бразилска техника за изправяне. Това е един от най-търсените методи. Той представлява добавяне на покритие от кератин върху косъма, което прави косата права. Така се създава бариера против влага, която намалява зачупването на косъма. Косата се поддържа права за около 6 месеца. Предимството е, че косата се връща в обичайната си форма постепенно. Трябва да се отбележи, че процедурата е по-безопасна, когато се прилага върху повредена коса. Не трябва обаче да се използва от бременни жени. Японското изправяне или термична реконструкция е друга техника, в която се използват както химикали, така и топлина. В тази процедура се прилага химично вещество за около 15-20 минути. След това косата се подлага на екстремна топлина. Техниката обаче няма 100% резултат и не се прилага върху коса, която е предварително била подложена на химическо третиране, тъй като има риск от косопад.

 

Все пак трябва да се има предвид, че постоянното изправяне на косата не е за препоръчване, тъй като има някои странични ефекти. Един от тях е, че косата може да се дехидратира, да се предизвика сърбящ скалп, пърхот и други подобни проблеми. Освен че може да се увреди структурата на косъма, може да се предизвика също косопад и загуба на естествения блясък. Поради тази причина е препоръчително избягването на подобен тип процедури във фризьорския салон.