Перманентното изправяне на косата премахва вълнообразните къдрици за постоянно чрез химическо третиране. Плюсът на тази процедура е, че косата е изправена за много дълго време.

 

Има различни видове перманентно изправяне на косата. Първото е с кератин, който е естествен протеин в косата. Протеинът присъства също така в зъбите и ноктите. Кератинът поддържа косата права и блестяща, тъй като той покрива косата, а с процедурата тя става копринено мека и изправена. Счита се, че тази техника за изправяне на косата е сравнително безопасна спрямо останалите. Дълготрайността на процедурата е около 6 месеца, а предимството е, че косата си възвръща първоначалната структура постепенно.Бременните жени не бива да се подлагат да подобна терапия за косата, тъй като препаратите, които се използват не са подходящи за тях. Също така трябва да се знае, че винаги има вероятност от алергични реакции


Вторият най-често срещан начин за трайно изправяне на косата е термичното възстановяване, известно още като Японско изправяне. Това е техника, която използва както химикали, така и топлина. При нея се прилагат химикали за около 15 до 20 минути, които разрушават структурата на косата. След това тя се подлага на силна топлина. Процедурата обикновено е дълга - не по-малко от 6 до 8 часа в зависимост от дължината на косата. Изправянето ѝ по този начин продължава поне 6-7 месеца. Трябва да се знае, че тази процедура не дава 100% резултати за всеки тип коса. Тя също така не се извършва на коса, която е химически обработена преди това.


Повтарянето на химически процедури за коса трябва да се избягва. След процедурите на косата трябва да се даде почивка за около 6-8 месеца. Ако се повтори процедурата веднага след това, е много вероятно косата да се увреди. В резултат може да се получи косопад, загуба на блясък и нацъфтели краища. В проучване най-честите нежелани ефекти, отчетени след перманентно изправяне на косата, са зачервена коса, пърхот, загуба на коса, изтъняване и обилен цъфтеж.

 

В тези процедури за коса също се използват химикали като формалдехид, който се намира в разтворите за изправяне и е известен канцероген. Поради това не са препоръчителни процедурите за перманентно изправяне на косата.