Субменталната пълнота или т.нар. двойна брадичка е естетичен недостатък вследствие на отпускане на кожата с възрастта, резки промени в теглото или е генетично обусловена.

 

Двойната брадичка представлява отлагане на мастна тъкан в горната част на шията. Основни причини за появата ѝ могат да бъдат както напълняването, така и процесите на стареене. В много от случаите за премахването на двойната брадичка се прилага диетичен или физически режим, който води до желаните резултати в останалата част от тялото, но излишъкът от мастна тъкан под брадичката остава.


 

Фактори за появата този дефект на лицето са следните: загуба на еластичност на кожата с възрастта, неправилна стойка, която води до отслабване на мускулите на врата и шията, промяна в телесното тегло, генетична предразположеност.

 

Съществуват варианти за хирургични интервенции, но има и редица домашни рецепти за премахване на двойна брадичка, които могат да бъдат използвани лесно у дома.

 

Яйчният белтък е чудесно средство за стягане на кожата и отдавна намира приложение като маска за лице. Taка той може да помогне и в борбата с двойната брадичка.

 

Какаово масло - нанася се локално върху шията и брадичката, като по този начин стимулира кръвообращението в областта, увеличава притока на кръв и поддържа кожата здрава. Освен това, допринася за подобряване на кожната еластичност.

 

Масло от пшеничен зародиш може да се използва за масаж в областта на шията и брадичката. Необходимо е да се масажира всяка вечер преди лягане. Маслото трябва да остане по шията и долната част на брадичката през цялата нощ, а на сутринта може да го измиете.

 

Витамин Е отдавна е известен с полезното си действие върху кожата и може да бъде от полза в борбата с двойната брадичка. Той увеличава еластичността на кожата, стяга я и по този начин допринася за намаляване на размера ѝ. Може да се приема под формата на капсула през устата, а  под формата на масло може да се прилага директно върху кожата на брадичката. Добре е да включат и повече храни, богати на витамин Е към менюто.

 

В премахването на двойната брадичка глицеринът помага да се запази влагата на кожата в областта, а английската сол допринася за намаляване на задържането на излишната вода.

 

Зеленият чай е силен антиоксидант и ролята му в борбата с двойната брадичка е да подобри метаболизма. Добре е да се добави към ежедневното меню. Антиоксидантите в зеления чай ще помогнат за премахване на токсините от организма и ще намалят отлагането на мазнини в подкожните тъкани, включително и тези в областта на шията и брадичката.