Първа част на материала

 

Нараняване
При изпускане на нещо тежко върху нокътя или случаен удар, когато травмата е от среден характер, се образуват бели петна – левконихия. Те са безболезнени и с израстването на нокътя отпадат. При по-сериозно нараняване обаче се образуват тъмни точки или резки под нокътя. Индиговият нокът се дължи на кръвоизлив, от наранените кръвоносни съдове. При вглеждане се отличават вертикални червени до кафяви линии под нокътя.
Подобни промени се наблюдават и в други случаи: при алергична реакция, инфекция, псориазис и дори меланом. Така че ако не сте ударили, а ноктите ви са осеяни с лилавеещи точки и линийки, редно е да се консултирате с лекар.
Нокътят може да се нарани и при провеждането на маникюр или педикюр. Лакочистителите изсушават силно, което се отразява на здравето на ноктите, особено ако са по-сухи. Това води до по-високата им чупливост.
Ако ноктите се гризат, това освен че води до деформиране на формата им, е причина за инфекции.


Инфекции
Болезнена, червена и сърбяща кожа около нокътя е показател за гъбична, бактериална (например, Staphylococcus) или вирусна инфекция. Инфекциите на ноктите в повечето случаи не показват системни здравословни проблеми, както някои се плашат, но налагат лечение, предписано от лекар, особено в случаите на спад на имунната система.

Инфекциите с гъбичките са чест проблем при хората. Тогава ноктите стават чупливи, по-плътни и придобиват синкаво-зеленикав оттенък. Микотичните инфекции трудно се подават на лечение, ето защо действително налагат компетентно, назначена терапия.

При бактериална инфекция силно засегната е кожата около и под нокътя, което може да доведе до загубата му. Вирусите обикновено водят до поява на брадавици около и понякога под нокътя. Отстраняват се чрез замразяване или втриване на химикали. 

Ноктите изискват грижи. Непочистените нокти повишават риска от инфекции. Важно е маникюрът и педикюрът да се извършва с лични поддържани инструменти.
 Кога ноктите показват здравен проблем!
Не всяка промяна по ноктите показва наличие на здравословен проблем, но за такъв следва да се има предвид при 5 от тях: загуба на цвета, промяна на формата и големината на ноктите, образуване на точки и линии.

В повечето случаи загубата на цвета на нокътя е причина от изсушаване, вследствие употреба на лакочистител, но при останалите е сигнал за заболяване. Когато нокътят изглежда бял, това насочва за чернодробно заболяване. Когато нокътят е на половина бял – наполовина розов се предполага, че страдат бъбреците. Червеният цвят е сигнал за сърдечно заболяване.

Жълтите дебели бавно растящи нокти, които излизат от нокътното легло са показател за белодробно заболяване. Промяната на нокътя се дължи на по-слабото снабдяване на тъканите с кислород. Получава се разширяване на върховете на пръстите и ноктите.

Малките вдлъбнатини по нокътя се срещат при псориазис. Вдлъбнатините водят до напукване, цепене на ноктите и увреждане на епидермиса.

По ноктите се срещат различни видове линии. Червените линии се появяват при лупус. При меланома се образуват тъмни линии под нокътя.