Досадните пъпки по лицето се появяват всеки сезон. Почистваме го правилно, тонизираме кожата, овлажняваме я, но понякога неприятните образувания не изчезват. Има различни козметични средства, с които да изглеждаме добре и ги заличим поне за малко, но преди всичко трябва да знаем как да възвърнем здравината на кожата по лицето и се избавим от пъпките по него. 
 
Различните пъпки се дължат и на различни причинители. Ако ги познаваме по-добре, ще разберем как да ги премахнем и какво ни вреди на кожата, отколкото да ни помага в този процес. Затова трябва да се огледаме хубаво в огледалото и да ползваме така наречената „карта на лицето“. Според традиционната китайска медицина, отслабването или попадането на токсини в определен орган или жлеза, може да доведе до появата на акне в определени области на кожата. 
 
Ако акнето е по челото, това означава, че има проблем с храносмилателната система, например по-трудно храносмилане на някои храни. Но тези пъпки могат да се дължат и на чернодробни проблеми, стрес, недоспиване и смущения в съня. Консултацията с лекар е препоръчителна, но можем да си помогнем и с по-добър режим – поне 7-9 часа сън, както и консумацията на фибри и храносмилателни ензими, които да подпомогнат стомашно-чревния тракт. Пиенето на топла вода с лимон на гладно сутрин също може да подобри храносмилането
 
Акне между веждите – дължи се най-вече на много мазни храни, които приемаме, но и може да е предизвикано от прекаляването с алкохола. Затова е по-добре да се храним по-здравословно, както и по-рано най-вече вечер, както и да намалим спиртните напитки, от които можем и да надебелеем. 
 
NEWS_MORE_BOX
 
Пъпките по бузите ни се дължат най-вече на вредните влияния на средата около нас – задимени пространства, мръсен въздух. Мобилнитени телефони също са причинители на различни проблеми с кожата в тази част на лицето. По тях има хиляди микроби, които проникват в кожните клетки докато говорим. Друга възможна причина на това акне е и захарта в храните, които ядем. По-често проветряване на дома или използването на специални машинки, които пречистват въздуха вкъщи или на работното място, са препоръчителни. Хубаво е и преди лягане да почистваме добре лицето си с лосион или тоник, за да премахнем замърсяването, което сме получили през деня.
 
Акнето по брадичката се дължи най-вече на хормонални проблеми. То често се появява по време на менструалния цикъл на жените, когато хормоните бушуват в тях. В този случай помагат храни, които регулират хормоналните цикли. Пипането на брадичката с мръсни ръце също може да предизвика появата на пъпки, затова хигиената на ръцете през деня е много важна.