Красотата е не само естетична външност. Красотата е и показател за здравето ни. По състоянието на косата, ноктите, кожата можем да предположим наличието на дефицити или заболявания.


Какво могат да ни покажат ноктите?


Прекалено бледите, избелели нокти могат да са признак на неприятно заболяване като анемия, недохранване, сърдечна недостатъчност или заболяване на черния дроб.Белите нокти, които стоят непрозрачни, а плътни, с по-тъмен край преди издадения пораснал нокът, са показател на чернодробни проблеми. Възможно е това да е хепатит. При такъв кожата би могла да бъде с жълтеникав оттенък. 


Пожълтяването на ноктите обаче насочва към съвсем друго – гъбична инфекция. При нейното задълбочаване нокътят сякаш се отдръпва от леглото си. Нокътят става тънък и чуплив.


В други случаи жълтите нокти могат да показват сериозни заболявания като псориазис, диабет, заболяване на щитовидната жлеза или белия дроб.


При наличие на гъбички за разлика от тях все пак трябва да се изпитва някакъв дискомфорт по кожата на пръсите като сърбеж, парене, дразнене. При проблем с щитовидната нокътят се пука, цепи.


Синкавите, виолетовите нокти се свързват с недостиг на кислород и недобро оросяване. Възможно е да има някакъв сърдечен или белодробен проблем. 


Ако нокътят не е равен, а повърхността му е наребрена, то това или е ранен признак на псориазис или е индикатор за артритно заболяване. Обикновено нокътят губи цвета си, а кожата под него изглежда червено-кафеникава. 


Наличието на черно петно върху нокът от всички изброени е най-тревожният и изискващ консултация с дерматолог признак. Възможно е да се касае за меланома – проверете. 


Гризенето на ноктите е лош навик, който освен на естетичния вид на пръстите, може да донесе и допълнителен негатив – развитието на инфекция.

 

Този вреден навик обикновено издава една свръх тревожна личност и може да индикира нуждата от помощ и подкрепа – помислете.