Розацеята е кожен проблем, който се характеризира с хроничен ход и засягане кожата на бузите, брадичката и челото. Протича в няколко фази, като първоначалните се характеризират със зачервяване и то при определени стимули, докато крайните стадии включват загрубяване на кожата и появата на пустули (гнойни пъпки).


Жените се засягат по-често от мъжете, съотношението е 4:1, но при мъжкия пол заболяването протича по-тежко. Розацеята се среща по-често при лица със светла кожа, а изявата ѝ е обикновено във възрастта между 30 и 50 години.


Провокиращи фактори за поява на зачервяването са както емоции – гняв, вълнение, страх, стрес, така и някои храни (пикантните и люти), алкохол, горещи ястия и напитки, както и смяната на горещ със студен въздух. Механичното дразнене на кожата, излагането на слънце също водят до по-лесно зачервяване, поради изразената чувствителност на кожата.Първата фаза на заболяването включва зачервяване след някой от гореизброените провокиращи фактори, след което зачервяването значително бавно преминава. Във втората фаза зачервяването на кожата се задържа, а на фона на него се появяват и т. нар. телеангиектазии или разширени кръвоносни съдове. Прогресията на заболяването е бавна и в началото може да бъде затруднено поставянето на окончателна диагноза.


В трета фаза са налице и появата на наподобяващ на акне обрив, както и разширяване на порите на лицето. Пациентите могат да се оплакват от парене, сърбеж. В четвъртия стадий кожата постепено се уплътнява и удебелява в засегнатите участъци. В тежките случаи е налице изменение на кожните контури.


Засягането на очите също не е изключено, като е налице конюнктивално дразнене – парене, щипане, сърбеж, леко до умерено сълзене. Възможно е засягане още на кожата на деколтето, ушите и шията.


Все още не е налице метод, който да елиминира кожния проблем напълно и да води до трайното му излекуване. Това което е възможно е облекчаване на симптомите, подобряване вида на кожата, но все още ефектът от процедурите е временен. Това налага след определен период от време курсовете да бъдат повтаряни.


Отлагането на лечението увеличава вероятността за задълбочаване на проблема и съответно компрометира последващо лечение при преминаване в крайните фази на заболяването.


Медикаментозната терапия се състои в локално и системно лечение. Към системно лечение се прибягва при по-задълбочен проблем и обикновено се избират кратки курсове, за разлика от локалната терапия, която може да продължи по-дълго време и някои от продуктите се прилагат ежедневно.


NEWS_MORE_BOX


При изолиране на Demodex folliculorum – микроорганизъм, който се свързва с появата на розацея се прилагат антибиотични курсови – най-често с антибиотичен крем.


Паралелно с медикаментозната терапия или отделно от нея се прилага и лазерлечението. Налице са разновидности и в самите лазери, които се използват – IPL система, NdYAG. Все повече навлиза и терапията с т. нар. pulse dye laser (PDL).


Терапията с лазери води до намаление на възпалението, съответно намалява зачервяването на кожата, отокът и субективните симптоми на парене и дразнене. Освен това се оказва пряко въздействие върху стената на разширените капиляри, в резултат на което стените им се свиват и стават по-малко видими.


В периодите на обриви се предпочита медикаментозна терапия, а след успокояване на кожата се преминава отново към лазерна терапия. В случаите, в които има някакво противопоказание за лечение с лазер се предпочита само медикаментозна терапия – най-често локална.


При четвърта фаза на заболяването се налага обработване на загрубялата и удебелана кожа с различни методи, с цел отстраняване на разрасналия слой. Най-често се използва терапията с CO2 лазери, високочестотна електрокоагулация.


Специалистите препоръчват поддържането на винаги добре почистена кожа на лицето, както и да не се пропуска нанасянето на слънцезащитен крем преди излагане на слънце.