Състоянието на косата и скалпа може да подсказва доколко тялото е здраво.


Косопадът например може да се дължи на хормонални фактори, включително нарушения на щитовидната жлеза. Тя контролира хормоните на тялото, а когато не функционира правилно, може да се проявят симптоми на обилен косопад, но също така и на умора и вариране на теглото. В допълнение, косопадът може да бъде свързан и с по-високи нива на стрес. Той обаче по-рядко може да е знак за други сериозни здравословни проблеми.


Ако косата е станала по-тънка, слаба и чуплива, отколкото преди, е много вероятно да има дефицит на протеини в тялото. Счита се, че когато тялото не получава достатъчно протеини, първо косата страда. Затова дневно трябва да се набавят между 46 и 56 грама протеини в зависимост от теглото. Добавянето на повече протеин към менюто е напълно възможно, тъй като той се намира в много от храните: месото, рибата, яйцата, бобът, ядките и други.Недостигът на желязо също може да причини загуба на коса. Косата се нуждае от минерала, за да расте по-бързо. Желязото може да се набави с храни като червено месо, боб, сушени плодове - стафиди, червени боровинки и кайсии. Приемането на добавки от желязо също помага за предотвратяване загубата на коса и за нейното възстановяване, но е важно да се направи консултация с лекар преди да се започне приемът им.


Ако косата е без блясък, то начинът на хранене има нужда от промяна. Когато се консумират преработени и вредни храни, със сигурност, това ще се отрази и на косата. За повече блясък трябва да се консумира добре балансирана диета, в която всекидневно са включени плодове и зеленчуци.


Сивата коса невинаги е сигнал за остаряване. В голяма част от случаите посивяването на косата е в резултат от твърде много стрес, тревожност и притеснение. За да се предотврати посивяването, трябва да се избегне максимално стресът, но и да се извършват дейности, които намаляват нивата му.


Някои инфекции като трихофития, която е гъбична инфекция, може да причини загуба на коса на засегнатото място. Псориазис е друго състояние, което се характеризира с червени, люспести и сърбящи петна. Те могат да причинят изтъняване на косата и в някои случаи косопад.