Кожата може много да издаде за здравето. Признаците на едно или друго състояние са видими за окото.

 
Много суха, люспеста кожа може да бъде предупредителен знак за дехидратация и недостатъчен прием на течности и най-вече вода през деня. Според учени, ако кожата не получава нужното количество вода, тя става суха, бели се и е по-податлива на бръчки. Препоръчително е да се пият всекидневно около 8 чаши вода, за да може тялото да бъде хидратирано.


Очите са прозорци на душата и са показатели за това, дали сънят е бил достатъчен или не. Ако не се спи достатъчно всяка нощ, клепачите стават подпухнали и зачервени. Хроничният дефицит на сън може да бъде още по-очевиден, ако кожата на лицето стане по-тъмна, а фините линии и бръчки по-дълбоки. За да се избегнат тези признаци, освен прием на много вода, на тялото трябва да се осигури достатъчно количество сън, поне седем часа всяка нощ. От друга страна, не бива да се спи прекалено много, тъй като може да се получи обратен ефект. Затова се препоръчва максимално сънят да продължи до 9 часа.Ако долните клепачи са подути и подпухнали непрекъснато, това може да показва за нарушена бъбречна функция. Увеличаването на приема на вода помага, но е добре да се направи и консултация с лекар.


Освен тези фактори, стресът също оказва голямо влияние. Когато тялото е подложено на стрес, се освобождава хормонът кортизол, хормонът на стреса. Ако по лицето започне да се появяват множество пъпки, това може да бъде знак за повишени нива на хормона. Специалистите съветват да се правят повече дейности като например йога класове или дълги разходки сред природата.


Забелязването на подобни признаци по кожата на лицето може да помогне за бързото разрешаване на състоянието или евентуалния здравословен проблем. По този начин може да се избегнат и усложнения.