Възможно ли е косата в даден момент да ни подсказва за проблем със здравето? Може би. Някои здравословни състояния, както и някои медикаменти, могат да засегнат както тялото, така и косата ни. В по-добрия случай, просто имаме нужда от по-добра грижа за косата или скалпа си. 
 

Пърхотът...

Пърхотът не е заразен. В такъв случай как се появява? Лекарите не са напълно сигурни, но една от теориите е, че може да се дължи на свръхрастеж на гъбички. Други вероятни причини са мазна кожа, стрес, наднормено тегло, студено или сухо време, а също така екзема или псориазис
 
Ако пърхотът е люспест и видът му е мазен и жълт, това може да бъде признак за себореен дерматит. Той представлява възпалително състояние на кожата, което може да се появи при наличие на голямо количество мастни жлези, като кожата на главата и лицето.
 
Въпреки че себорейният дерматит се свързва с хормони, гъбички и дори неврологични проблеми, той се лекува също както пърхота – с шампоан против пърхот. При тежките случаи може да има нужда от стероиди или противогъбично лекарство
 

Колко коса е нормално да губим?

Не е идеалната „мярка“, но според някои експерти е нормално да губим по 100 и повече косъма дневно. Тези количества загубена коса далеч не са повод за притеснение и не крият риск от оплешивяване
 
Около 90% от 100 000 космени фоликули, които имаме, „произвеждат коса“ почти по всяко време. Останалите 10% се намират във фаза на покой, а космите, които губим, биват заменени от нови и така цикълът се повтаря. 
NEWS_MORE_BOX
 
 

Какво причинява телоген ефлувиум?


Претърпян шок в организма като операция, раждане, изтощителни диети, тежък стрес, проблеми със щитовидната жлеза – всичко това може да се окаже причина космените фоликули да останат във фаза на покой. 
 
Около два месеца след претъпения стрес косата може да започне да пада и да изтънява – състоянието е познато като телоген ефлувиум. В повечето случаи косата скоро след това започва да расте отново.