Досадните пъпки по лицето са проблем, с който се сблъскваме всеки ден. Кожата в тази област може да се раздразни от здравословен проблем, замърсявания от околната среда, храната и напитките, които приемаме, както и заради други фактори. 
 
По така наречената „карта на лицето“ можем да се ориентираме за причинителя на акнето, което ще ни ориентира как да го лекуваме. Например пъпките по брадичката се дължат на хормонални проблеми, тези по челото заради разстройство в храносмилателната система, между веждите – заради по-честата консумация на мазни храни, по бузите – от различни замърсители и други. Проследяването на пробивите по кожата също може да ни помогне да определим причинителя им. Ето още няколко съвета:

По кое време на деня се появяват пъпките?

Сутрин

Ако предната вечер не сме имали пъпки по лицето, но на сутрина забележим такива, то това може да се дължи на няколко фактора. Първият е, че най-вероятно сме забравили да си почистим лицето преди лягане, а вторият – че сме похапнали някой десерт малко преди да заспим, който не се е усвоил добре и акнето е на лице. Трябва да спазваме правилото да вечеряме поне 2-3 часа преди сън.
 

Следобед


Пъпките, които се появяват следобед, най-вероятно се дължат на хормонални проблеми, например по време на цикъл, но и на грим или друг вид козметика по лицето. Ако сутринта лицето ни е свежо и няма пъпки, но забележим, че по-късно се появят, най-вероятно трябва да прегледаме козметиката си, защото някои съставки в нея вредят на кожата ни и дори могат да предизвикат алергични реакции, ако ги използваме по-продължително. Такива са например минералното масло, пропилей гликол, диметикон, които задържат бакетриите в кожата и увеличават вероятността за получаване на пъпки.

 

NEWS_MORE_BOX

Вечер

Лицето трябва да се почиства поне един път дневно, например преди лягане. Ако сме на почивка и не ползваме грим, то трябва да бъде по-често, дори само с чиста прясна вода. Ако тренираме или готвим, след приключване на дейностите също е хубаво да почистим лицето си – с вода, тоник или лосион за почистване. След като сме освежили лицето си, можем да му сложим овлажняващ крем или серум. 
 
Съветите на дерматолозите са при по-продължително акне да потърсим консултация или да оставим лицето да „отпочине“ от грим, който допълнително може да усложни състоянието на кожата.