Макар и точната причина за псориазиса да не е известна, лекарите го смятат за имуномедиирано възпалително заболяване, т.е. възпалението е в основата му. Той причинява кожни симптоми, като надигнати плаки и обезцветяване, и може да засегне и други части на тялото, като ставите и очите. Експертите смятат, че възпалението е общият фактор, който може да повлияе на тези различни области.


При хора с псориазис дисфункцията на имунната система причинява натрупване на възпалителни клетки в средния слой на кожата, известен като дерма. Състоянието също така ускорява растежа на кожните клетки в епидермиса, външния слой на кожата.
Обикновено кожните клетки растат и се лющят в рамките на един месец. Този процес се ускорява до няколко дни при хора с псориазис. Вместо да се отделят, кожните клетки се натрупват на повърхността на кожата, което води до неприятни симптоми като надигнати плаки, люспи, подуване и зачервяване или обезцветяване. Поради възпалението, причиняващо псориазис, може да бъде увеличен рискът от сърдечни заболявания, рак, възпалителни заболявания на червата и псориатичен артрит. Въпреки това, проучвания сочат, че дисрегулацията на имунната система може да бъде намалена чрез промени в начина на живот и диетата. Чрез подобни методи пациентите могат да бъдат в ремисия, т.е. дълъг период, без да изпитват симптоми на псориазис. Освен това някои медикаменти за лечение на псориазис действат чрез намаляване на възпалението - локални кортикостероиди, инжекционни биологични продукти и перорални медикаменти.


Как да се справим с възпалението?
Следните навици могат да помогнат за намаляване на свързаното с псориазис възпаление и да увеличат рисковете за влизане в ремисия.


 

  • Спазване на питателна диета - някои храни и напитки съдържат провъзпалителни вещества, които увеличават възпалението и предизвикват симптоми на псориазис. Примерите включват използването на прекомерно количество готварска сол и преработени храни като тестени изделия и месни продукти. Диети, които са богати на плодове, зеленчуци и други питателни храни намаляват симптомите на псориазис. Например проучване от 2018 г.  с участието на 35 735 души, включително 3557 с псориазис, предполага, че тези, които са следвали диета в средиземноморски стил, са имали по-малко тежък псориазис в сравнение с хората, които не са.
  • Поддържане на здравословно тегло - затлъстяването е рисков фактор за развитие на псориазис. Редуцирането на телесната маса може да намали възпалителните маркери и да помогне за намаляване на симптомите на псориазис при хора с наднормено тегло. Проучване от 2020 г. установява, че хората с псориазис и наднормено тегло или затлъстяване, които са намалили телесното си тегло с 12% чрез 10-седмична програма, са имали 50–75% намаление на тежестта на псориазиса. 
  • Прилагане на други здравословни навици - избягване или отказване от тютюнопушенето; намаляване на приема на алкохол; достатъчно сън; управление на нивата на стрес; избягване на заседналия начин на живот.

 

Референции:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8747310/

https://www.dovepress.com/dietary-intervention-and-supplements-in-the-management-of-psoriasis-cu-peer-reviewed-fulltext-article-PTT

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2161831322004628

https://www.jaad.org/article/S0190-9622(21)01112-9/fulltext

https://www.mdpi.com/1422-0067/23/14/7499

https://clinicalnutritionespen.com/article/S2405-4577(18)30395-4/fulltext

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S089990072030040X

https://www.psoriasis.org/advance/smoking-and-psoriasis/

https://www.psoriasis.org/advance/to-your-health/

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fneur.2020.01042/full

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/ijd.14032