Сухото четкане е ексфолираща техника с широк спектър на действие, а ползите ѝ е не са една и две – от намаляване на целулита до елиминиране на токсините в тялото чрез лимфен дренаж. Самият процес включва само един ключов инструмент: четка с твърд, естествен косъм, която е предназначена за премахване на мъртвите кожни клетки. А най-хубавото е, че тази техника е приложима в домашни условия.


Помощ, целулит


Сухото четкане често се свързва с елиминирането на целулита, нодоказателствата за това са ограничени. Но има други предимства, които си струват да се отбележат. Редовното сухо ексфолиране насърчава обновяването на нови здрави клетки, подпомага лимфния дренаж, стимулира кръвообращението и гарантира, че продуктите, използвани след това, се абсорбират по-лесно, тъй като премахват горния слой на кожните клетки.За да извлечем максимума от сухото четкане, на първо място трябва да изберем правилния инструмент - четка с твърд косъм, която е направена от естествени влакна и косми. Следващата стъпка е да включим суха четка в ежедневието си, преди къпане. Ако обаче кожата е чувствителна, е добре да се започне бавно и нежно с ексфолирането – само веднъж седмично, докато тялото свикне.


Как се прави?


Най-важното в този процес е посоката на движение на четката, а тя е винаги и само от периферията към сърцето. Например, започва се от стъпалата, следват бедрата, корема, след това ръцете, деколтето, гърба, използваки позицията за „самопрегръщане“. Всяка област се ексфолира с гладки движения внимателно по 10 пъти в посока. Или до зачервяване на кожата, което означава увеличен приток на кръв. 


След края на всяка процедура дерматолозите препоръчват да вземе душ или вана, която да завърши с подхранващо масло или крем за тяло. Подходящи са леки, натурални продукти като крем с розово масло, масло от вечерна иглига или шеа.