Процесите на стареене са естествена част от измененията, които настъпват в кожата и всички останали структури на тялото с напредване на времето. Характерна е появата на бръчки, загубата на еластичност и тонус на кожата, което се дължи на промените в телесната маса, нарушената хидратация и нарушенията в интегритета на връзката между епидермиса и дермата. Стареенето на кожата включва много промени, които се появават в резултат на действието на комбинация от екзогенни и ендогенни фактори. Множество механизми участват в този процес, сред които гликиране, натрупване на свободни радикали, промени в клетъчния цикъл и молекуларни изменения.

 

Стареенето на кожата се характеризира с изменения в нейните качествени характеристики, което се дължи на ефекта на хронологичното стареене, фото стареенето, недостигът на хормони и фактори от околната среда. Наблюдава се понижаване на броя на фибробластите, което синтезират колаген, както и намаляване на кръвоснабдяването, което води до поява на бръчки и намаляване на еластичността на кожата.


 

Излагането на слънчева светлина причинява загуба на колагенови влакна, което уврежда връзката между епидермиса и дермата. Класифиципани са следните видове стареене на кожата:

  • Вътрешно стареене - то се характеризира със загуба на еластичност, поява на фини бръчки, загуба на цвят на кожата, промяна в нейния тен, както и понижена хидратация. Това се дължи на изменения в тъканите, изграждащи кожата, поради понижаване на популациите на мастоцитите и фибробластите, но също и поради понижено производство на колаген.
     
  • Външно стареене - то може да се дължи на прекомерно излагане на слънчева светлина или други външни фактори, каквито са прооксидантите и антиоксидантите. Те влияят на клетъчното възобновяване чрез промяна в невро-ендокринните и имунните механизми. Този вид стареене оставя най-видими белези в областта на лицето и шията.
     
  • Фото стареене - то се дължи на излагане на слънчева светлина, която включва инфрачервени, видими и ултравиолетови лъчи. Те имат негативно действие върху здравето на кожата и се абсорбират от озоновия слой.
     
  • Хормонално стареене - то се дължи на понижено производство на колаген. Характерна е загубата на плътността на кожата, нарушения в хидратацията и функциите на кожната бариера.

Стареенето на кожата води до изменения в структурата и качествата на всеки слой, който я изгражда. Множество други фактори могат да имат влияние върху състоянието на кожата - податливост към инфекции, външен вид на кожата и невродегенеративни заболявания. Нарушенията в кръвоснабдяването водят до ускорено стареене, тъй като се нарушава ефективната хидратация на всички слоеве. Това причинява поява на фини бръчки. Оксидативният стрес се дължи на натрупване на множество свободни радикали в кожата, които са нестабилни и водят до увреждания на клетъчната структура. Тютюнопушенето ускорява стареенето, води до загуба на еластичност и придава сивкав отенък на кожата.

 

Референции:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7403684/