Хубавата кожа не е въпрос само на наследственост, тъй като ежедневните навици оказват голямо влияние върху нея. Рутинната грижа за кожата се състои от 3 основни стъпки - почистване, тонизиране и хидратиране. Целта на рутинната грижа е кожата да функционира оптимално и да се остранят всички кожни несъвършенства.


Измиването на лицето е най-основната и съществена стъпка към рутината на кожата, защото тя влиза в контакт със замърсители всеки ден. Кожата трябва да се почиства 2 пъти дневно - сутрин и вечер, за да се избегнат запушените пори и акнето. 

 


Кой е правилният почистващ продукт за кожата? Ако кожата е мазна и склонна към образуване на акне, трябва да се използва пяна за почистване. Най-добре е да се употребяват некомедогенни продукти, защото те не запушват порите и не блокират жлезите. При суха и зачервена кожа, която е склонна към поява на екземи, трябва да се използват лосиони или кремове за почистване. Чувствителната кожа се нуждае от масла, с които да се измива. Нормалната кожа пък може да се почиства с мицеларна вода.


Втората основна стъпка към рутинната грижа за кожата е тонизирането. На пазара се предлагат различни видове тоници за кожа, които имат за цел да ѝ доставят допълнително количество хранителни вещества, помагайки на останалите продукти от рутинния режим да се абсорбират по-добре. Тези продукти са добро средство да се добавят конкретни съставки, които другите продукти нямат.

 

Тоникът за кожа по принцип включва алфа и бета хидрокси киселина за нежно отстраняване на мъртвите кожни клетки, които запушват порите. Хиалуроновата киселина в тях засилва хидратацията и заличава фините линии. Розовата вода и зеленият чай успокояват раздразненията по кожата и намаляват зачервяването, тъй като имат противовъзпалителен ефект. Витамин Е и С пък възпрепятстват състаряването на кожата заради ежедневното излагане на свободни радикали.

 

Третата стъпка е хидратирането, чиято функция е да се овлажнява и омекотява. Овлажняването също предотвратява загубата на вода във външните слоеве на кожата. Как да се избере подходящ овлажнител?


Ако кожата е мазна, овлажняващият гел е най-добрият вариант, тъй като се абсорбира лесно. Нормалната или комбинирана кожа се нуждае от лосион. Сухият тип кожа трябва да се хидратира с крем, който е богат на масла. Чувствителната кожа, която обаче не е склонна към акне, трябва да се овлажнява с балсам за лице