Дерматолозите в Германия са идентифицирали какво може да бъде решаваща връзка между акнето и дефицита на омега-3 мастни киселини.

 

Екипът зад изследването, базиран в Катедрата по дерматология и алергия в Мюнхен, е изследвал 100 пациенти с акне и чрез измерване на хранителните параметри в кръвта им е установено, че 94% от пациентите имат по-ниски от препоръчаните нива (8-11% ) на омега-3 мастни киселини (ω-3-FA).


 

Диетата на пациентите е била изследвана и е установено, че тези, които редовно консумират варива, като нахут и леща, както и тези, които са ограничили консумацията на слънчогледово масло, имат по-високи нива на ключовите мастни киселини.

 

Екипът по дерматология, който стои зад изследването, призова клиницистите винаги да питат за хранителните навици при пациенти с акне, тъй като това е от голямо значение, когато се обсъждат диагнозата и лечението на тяхното състояние.

 

Храненето играе основна роля в превенцията, появата и протичането на много заболявания, включително дерматологични заболявания като акне вулгарис, поясняват учените.

 

Като част от съвременния подход за лечение, клиницистите трябва да предоставят на пациентите информация за това как техният начин на хранене може да повлияе на дерматологичната им диагноза и потенциално да подобри терапевтичните резултати.

 

От години негативно въздействие върху акне вулгарис се приписва на западната диета поради преките ефекти върху нивата на IGF-1.

 

Превантивните и терапевтичните мерки, съпътстващи хранителния режим, обаче все още не са разгледани в достатъчна степен.

 

В това отношение омега- 3 мастните киселини изглеждат най-обещаващи поради техните противовъзпалителни ефекти.

 

Здравословната диета е от съществено значение за дългосрочната ремисия при акне вулгарис.

 

Омега-3 мастни киселини, намиращи се в храни като бобови растения, водорасли, ядки, семена, риба като дива сьомга и сардини, намаляват възпалението, като стимулират производството на противовъзпалителни простагландини Е1 и Е3, левкотриен В5 и понижават нивата на инсулиноподобния растежен фактор (IGF)-1 - централният хормон, който предизвиква акне.

 

В проучването пациентите с нива на омега-3 по-ниски от 8% показват по-високи нива на IGF-1, в сравнение с пациенти без дефицит на теци мастни киселини.

 

Целта на настоящото проучване е била да се изследват нивата на омега-3-мастните киселини в кръвта на пациенти с акне в еритроцитите и да се съпоставят с клиничната тежест на заболяването и хранителните навици на пациентите.

 

Данните показват тенденция към дефицит на омега-3 мастни киселини в общата популация.

 

Проучването потвърждава влошаване на акнето при пациентите, при които е установен дефицит на омега-3.

 

Референции:

https://eadvsymposium2022.org/