Вкъщи, след дълъг ден, в който краката са били затворени в тесни обувки и сме прекарали по-голямата част от времето седнали, можем да се погрижим за стъпалата в рамките на няколко минути чрез домашна баня за крака. Нужен е само леген, който да напълним с вода и да потопим краката си за 10-15 минути, като може да се добави и малко сода за хляб, морска сол или етерични масла по избор и в зависимост от нуждите. Една баня за крака не трябва да надвишава 20 минути и не трябва да се прави всеки ден. Препоръчително е да се прави по един, максимум два пъти седмично. След като извадим краката трябва да ги подсушим внимателно.

 

Какви са ползите?


Банята за крака подобрява кръвообращението и помага за затоплянето на студените крайници, но също така помага и при възпаление. Важно е винаги да подсушаваме добре краката си в края на всяка баня и в този момент можем да се погрижим и за педикюра, докато ноктите са все още по-меки. Поддържането на ноктите на краката е важна стъпка и тяхното изрязване трябва да се извършва в права линия, за да се предотвратят враствания. Накрая грижата трябва да завърши с хидратиращ крем, който ще може да проникне в дълбочина.

 

Топла или студена вода да използваме?

Банята за крака е допълнение към отпускането, справянето със стреса и отеклите глезени, но и част от грижата за общото здраве. При възпаление, болки или венозни проблеми трябва да се направи студена, но не ледена баня на краката - температурата не трябва да е по-ниска от 15 градуса. При ревматична болка или артроза се препоръчват горещи вани, без температурата да надвишава 37 градуса.

 

Банята за крака в домашни условия при пациенти с диабет трябва да се извършва с повишено внимание, защото те могат да имат нарушено усещане за температура. Винаги предварително трябва да се проверява температурата на водата, защото пациентът с диабет може да се изгори, ако не усети реалната температура на водата или, напротив, ако водата е много студена, може да се появи измръзване.

 

Референции:

https://www.doctissimo.fr/beaute/soins-du-corps/bain-de-pieds