Аюрведа учи, че здравото тяло и ум водят до здрава коса и скалп, което допринася и до оптимален растеж на косата.

 

Аюрведа е древна практика, идваща от Индия, базирана на различните енергии, които протичат в тялото и тяхната връзка с елементите въздух, вятър, земя, огън и етер.


 

Аюрведа определя три преобладаващи телесни типа, или доши: вата, питта и капха. При всеки човек е представен един или комбинация от тях. Всяка доша влияе върху вътрешните органи, телосложението, качествата и емоциите на човека.

 

Според Аюрведа дисбалансът на доша причинява заболяване. Тези дисбаланси могат да засегнат различни части на тялото, включително косата и нейния растеж.

 

Косата при телесен тип вата

 

Хората с телесен тип вата е вероятно да има естествено вълнообразна коса и сух скалп, както и пореста коса. Това означава, че косата абсорбира добре продуктите и може да се боядисва по-лесно, но и че поема прах, дим и токсини от въздуха, което прави косъма по-уязвим на накъсване и увреждане.

 

Косата при телесен тип питта

 

Хората с телесен тип доша често имат естествено права, копринена коса, която е умерено устойчива на боядисване, тъй като косменият фоликул обикновено е плътен. Това означава, че е по-устойчив както на локално приложени вещества, така и на замърсяването от въздуха.

 

Косата при телесен тип капа

 

Хората с телесен тип капа обикновено са с естествено къдрава коса с по-груба текстура и мазен скалп. Косменият фоликул често е много плътен и не абсорбира лесно хранителни вещества или бои. При дисбаланс косата може да стане фина и чуплива. Хората с този телесен тип са най-малко склонни да получат косопад.

 

Аюрведични основи на грижата за косата

 

Основен принцип на Аюрведа е, че всички болести възникват в ума и започват от нашите емоции и психическо състояние. Ето защо аюрведичната грижа за косата започва с грижата за ума и емоциите, както и с оптималното хранене според телесния тип.

 

Според Аюрведа доброто хранене осигурява необходимото за космените фоликули отвътре и може да помогне за предотвратяване на косопад и да доведе до по-бърз растеж.

 

Най-добрите практики за хранене включват:

  • Специфични за телесния тип плодове и зеленчуци;
  • Умерено количество здравословни мазнини, като гхи или ядки;
  • Храносмилателни помощни средства като кимион, куркума, джинджифил и мед;
  • Билкови добавки за балансиране на дошата.

Приемът на специфични за телесния тип сезонни плодове и зеленчуци е идеално, когато е възможно. Това включва:

  • Тежки и подхранващи храни за вата;
  • Охлаждащи, успокояващи храни за питта;
  • Горчиви или стягащи храни за капа.

Най-добрите растителни масла за косата според телесния тип включват:

  • Бадемово или сусамово масло за вата;
  • Кокосово или бадемово масло за питта;
  • Зехтин за капа.

Препоръчва се маслото да се прилага два пъти седмично, след което косата да се измива. По-честото миене може да я лиши от естественото ѝ омазняване и да попречи на оптималния растеж.