Всички знаем, че един от враговете на съвременния човек е замърсяването на въздуха и околната среда. В действителност можем да го наречем тих убиец, отговорен за причиняването на различни заболявания, редица от тях и фатални. Рядко обаче се замисляме как точно замърсяването въздейства на отделните органи в организма ни. 
 
Кожата е най-чувствителната част от човешкото тяло. Всичко, което прилагаме върху кожата си, преминава през т.нар. рогов слой. Замърсяването на въздуха в града и озонът от своя страна, бързо разрушават наличието на витамин Е,(който е отговорен за това да имаме по-здрава кожа), точно в най-горния слой на кожата.
 
Замърсяването на въздуха може да доведе до различен тип кожни заболявания. То може да е основна причина за преждевременното стареене на кожата. Праховите частици в мъглата например могат да причинят екзема, ако влязат в контакт с кожата. 
 
Химикалите, използвани в различни продукти (бои, лакове, лепила, строителни материали и т.н.), сериозно замърсяват въздуха, а след това и здравето ни. Веднъж попаднали в тялото ни чрез вдишване, те засягат белите дробове, очите, носа и причиняват кожни алергии
NEWS_MORE_BOX
 
Специалистите препоръчват няколко начина, по които да предпазим кожата си и да ограничим вредното въздействие на замърсения въздух върху нея. 
 
1. Стойте далеч от мръсотията – почиствайте лицето си най-малко два пъти дневно 
2. Нанасяйте добър слънцезащитен крем със SPF 15 или по-висок фактор, преди да излезете навън, за да предпазите кожата от вредните ултравиолетови лъчи. Това важи и за зимните месеци.
3. Винаги отстранявайте грима възможно най-бързо, скед като се приберете вкъщи, тъй като химикалите в грима са доста вредни, наслояването му запушва порите и пречи на кожата ни да диша. 
4. Пийте много вода, яжте зелени зеленчуци, обилно количество салати и плодове, за да детоксикирате организма си.