Тютюневият дим съдържа над 4000 вредни вещества. Известно е, че цигарите повишават риска от развитие на рак, инсулт и инфаркт и други здравословни проблеми.  

 
Тютюнопушенето се отразява и на здравето и външния вид на кожата. Дехидратирана, суха кожа, поява на по-осезаемо окосмяване по лицето, бръчки, сивкав отенък на кожата, наличие на пурпурни петна са част от вредните въздействия на цигарите върху кожата на лицето. 
 
Вредният навик води до ранна поява на бръчки и ускорява процесите на застаряване на кожата.
 
Пушенето причинява бръчки чрез стесняване на кръвоносните съдове на външните слоеве на кожата, обясняват експерти. Това води до намалено кръвоснабдяване, кожата не получава необходимия й кислород, витамини и други хранителни вещества. 
 
Тютюнопушенето води до появата на трайни бръчки, тъй като вреди на влакната колаген и еластин, които поддържат структурата на съединителната тъкан гладка и стегната. 
 
Ефектите от тютюнопушенето върху кожата могат да се забележат още в млада възраст. При наблюдение под микроскоп учени установяват, че бръчки по лицето се откриват дори при пушачи на 20-годишна възраст, които пушат от няколко години. 
NEWS_MORE_BOX
 
Според Американската академия по дерматология пушенето на 10 или повече цигари на ден в продължение на най-малко 10 години значително увеличава риска от преждевременна поява на бръчки, нарушено здраве и жълтеникав тен на кожата. 
 
Процесите са характерни както за кожата на жените, така и за мъжката. 
 
Изследване установи, че жените, които пушат в продължение на 20 години, са с два пъти по-висок риск от развитие на плоскоклетъчен карцином на кожата. 
 
Цигарите нарушават и здравето на очите. Предизвикват раздразнение, конюнктивити, отделяне на сълзи и бързо остаряване на лещата. Според статистиката 40% от хората, засегнати от катаракта, са пушачи.