С напредване на възрастта кожата ни е подложена на влиянието на редица външни фактори като яркото слънце, сурово време и не на последно място на някои лоши лични навици. Но не всичко е загубено – все пак има начин как кожата да остане еластична и свежа.


Как възрастта ще се отрази на кожата зависи от начина ни на живот, диета, наследственост и други лични навици. Например пушенето може да доведе до производството на свободни радикали, някога здрави молекули кислород, които стават свръхактивни и нестабилни. Свободните радикали увреждат клетките, което води до преждевременни бръчки.


Има и други причини. Основните фактори, допринасящи за появата на бръчки и тъмни петна, са нормалното стареене, излагането на слънце (фотостареене) и загуба на подкожна опора (мастна тъкан между кожата и мускулатурата). Други фактори, които допринасят за стареенето на кожата, включват стрес, гравитация, ежедневно движение на лицето, затлъстяване и дори положение по време на сън.Кожни промени, които идват с възрастта


С напредване на възрастта, промените като тези настъпват по естествен път са:

  • Кожата става по-груба.
  • Кожата развива лезии като доброкачествени тумори.
  • Кожата става отпусната. Загубата на еластичната тъкан (еластин) в кожата с възрастта кара кожата да увисне свободно.
  • Кожата става по-прозрачна. Това се причинява от изтъняване на епидермиса (повърхностен слой на кожата).
  • Кожата става по-крехка. Това се причинява от „сплескване“ на областта, където епидермисът и дермата (слой от кожата под епидермиса) се съединяват.
  • Кожата става по-лесно ранима. Това се дължи на по-тънките стени на кръвоносните съдове.

 

Промените под кожата също стават очевидни с напредване на възрастта. Те включват:

 

  • Загубата на мазнини под кожата в бузите, слепоочията, брадичката, носа и областта на очите може да доведе до разхлабване на кожата, хлътнали очи и „скелетен“ вид.
  • Костната загуба, най-вече около устата и брадичката, може да стане очевидна след 60-годишна възраст и да предизвика напукване на кожата около устата.
  • Загубата на хрущял в носа причинява увисване на носния връх и акцент на костните структури в носа.

 
Слънцето и кожата


Излагането на слънчева светлина ли е най-голям виновник в стареенето на кожата? С течение на времето слънчевата ултравиолетова (UV) светлина уврежда определени влакна в кожата, наречени еластин. Разграждането на еластиновите влакна кара кожата да се провисва, разтяга и да губи способността си да се върне обратно след разтягане. Кожата също се наранява и разкъсва по-лесно, и отнема повече време, за да се излекува. Така че, докато вредата от слънцето може да не се забележи в младостта, то това ще стане в по-късните години.


Нищо не може напълно да отмени щетите от слънцето, въпреки че понякога кожата може да се възстанови. Лазерите също могат да помогнат за някои от щетите. Така че, никога не е късно да започнем да се предпазваме от излагане на слънце и рак на кожата. Можете да забавите промените, свързани със стареенето, като останете скрити от слънцето, носим шапка и си създадем железния навик да използваме слънцезащитен крем.

 

Други промени на кожата


Гравитацията, движението на лицето и позицията на съня са второстепенните фактори, които допринасят за промените в кожата. Когато кожата загуби еластичността си, гравитацията причинява увисване на веждите и клепачите, отпуснатост и пълнота под бузите и челюстта (двойна брадичка).


Линиите за движение на лицето стават по-видими, след като кожата започне да губи своята еластичност (обикновено когато хората достигнат своите 30 и 40 години). Линиите могат да се появяват хоризонтално на челото, вертикално върху кожата над корена на носа (глабела) или като малки извити линии по слепоочията, горните бузи и около устата.


Сънните гънки са резултат от начина, по който главата е разположена върху възглавницата и могат да станат по-видими, след като кожата започне да губи своята еластичност. Сънните гънки обикновено са разположени отстрани на челото, започвайки над веждите до линията на косата близо до слепоочията, както и по средата на бузите. Спането по гърба може да подобри тези гънки на съня или да им попречи да се влошат.

 

Пушачите са склонни да имат повече бръчки, отколкото непушачите на същата възраст. Сухата кожа и сърбежът са често срещани в по-късния живот. Около 85% от възрастните хора развиват „зимен сърбеж“, тъй като въздуха на закрито е сух. Загубата на маслени жлези с напредване на възрастта може също да влоши сухата кожа. Всичко, което допълнително изсушава кожата (например прекомерна употреба на сапуни или горещи бани), също ще влоши проблема. Ако кожата ни е много суха е добре да потърсим севат на дерматолог, защото това усещане може да повлияе на съня, да предизвика раздразнителност или да бъде симптом на заболяване.

 

Източник: WebMD