Когато започнете да си пускате брада, неизбежно ще преминете през няколко странни фази (познати също така като „какво за Бога имаш на лицето?!“), особено, ако окосмението не е толкова гъсто, колкото може би сте се надявали. Под брадичката брадата започва да изглежда по-гъста, но не и по-бузите. Мустакът се запълва, но не може да се свърже с останалата част от окосмението. Започвате да забелязвате голи островчета - някои малки, други големи. Сърбежът се засилва, а бръсначката ви изглежда все по-привлекателна.

 

Не се отказвайте обаче! Наистина, единственото нещо, което може да направите, е да стиснете зъби, докато странните фази не преминат. Съществува обаче едно спасение. Колкото повече време минава, толкова повече брадата ви ще се нуждае от тримване. Тримването представлява периодично подкъсяване с цел поддържане на прилична форма.


 

С други думи, тримването е начин да поддържаш контрол, докато естественият ход на брадата е към анархия. Всяка форма на контрол обаче се отличава с някои тънкости. Например, никога не тримвайте брадата, докато е мазна, има продукти върху нея или е мокра. Когато я измиете и подсушите добре, ще имате поглед както върху действителната й дължина, така и върху местата, които се нуждаят от специално внимание.

 

За целта – не използвайте машинка за бръснене. Специализираните ножички за брада и мустаци предоставят по-фин контрол върху самия акт. И все пак не си изхвърляйте машинката. Тя ще ви помогне да поддържате шията и бузите гладки. Като добра алтернатива, може да използвате и класически бръснач, стига да се чувствате достатъчно сигурни в ръчните си умения.

 

Ако не сте сигурни къде да тримвате с оглед на шията, следвайте това правило. Първо, поставете показалеца и средния пръст директно над адамовата си ябълка. След това си представете формата „U“, нарисувана от ухо до ухо и пресичаща се точно на мястото над двата ви пръста. Всичко над въображаемото „U“ - остава. Всичко под него си отива.

 

Неизменна част от пускането на брада са етеричните, ароматни масла. Те не само поддържат брадата мека и загладена, но и подхранват косъма, помагайки му да расте здрав. След като сте стилизирали лицевото си окосмение с благоуханната течност, разгледайте добре отново за места, които се нуждаят от допълнително подрязване.