Да се открие рака на гърдата в ранен стадий е възможно само, ако жената системно наблюдава състоянието на гърдите си, освен че предприема необходимите профилактични прегледи при специалист.
Самоизследването трябва да се извършва от жената всеки месец, в първата седмица след края на менструалното кървене. През този период формата и положението на млечните жлези са най-подходящи за преглед с пръсти. В останалото време е възможно да се вземат за опасни бучки, които са естествени образувания в гърдите.


Самоизследването се провежда по следния начин:

1. Съблечете дрехите до кръста си. Застанете пред огледало. Отпуснете ръцете до тялото и внимателно огледайте гърдите. Трябва да обърнете внимание на всички признаци на асиметричност, нарастване или засилване на цвета на повърхностните вени, промяна на тоналността на кожата. Преценете добре дали не се е променила формата на зърната и кожата около тях.


2. Направете същия оглед, но този път при вдигнати нагоре ръце.


3. Вдигнете лявата си ръка, а с пръстите на дясната опипайте лявата гърда. При допир използвайте най-меката и чувствителна част на върховете на пръстите. Не ги свивайте. Започнете огледа от областта на подмишницата и движете пръстите под формата на спирала към зърното. Продължете прегледа като се движите по вертикалите от горе надолу, като започнете от вътрешната страна на гърдата до мишницата.
 


4. Направете същото с дясната гърда. Вдигнете дясната ръка и с лявата палпирайте.
 

5. Самоизследването продължава в легнало положение. Поставете под лявото си рамо възглавница, сложете лявата си ръка под главата. С пръстите на дясната ръка опипайте лявата гърда, като започнете от основата и постепенно се придвижите към зърното.
 

6. Опипайте областта между гърдата и мишницата. Затова е необходимо отначало да вдигнете ръката си нагоре, а след това да я изпънете до тялото си.
 

7. Повторете същото с дясната гърда.
 

8. Внимателно стиснете и разгледайте зърната си. Проверете дали от тях не се отделя секрет.
 

NEWS_MORE_BOX


Непременно се консултирайте с лекар:
 

  • При положение, че напипате някакво уплътняване в млечната жлеза.
  • При промяна на формата на гърдата.
  • В случай, че се получи придърпване, прибиране на зърното навътре.
  • При промяна на кожата на гърдите, например при сбръчкването им и образуването на гънки.
  • Каквото и да било отичане на кожата.
  • Уплътняване на тъканите в областта на подмишницата.
  • При отделяне на секрети от зърната – прозрачни или кървави.


 
Самоизследването е начин да се следи състоянието на гърдите между прегледите при лекар, то не замества консултацията със специалист. Независимо дали има или не оплаквания профилактично веднъж в годината трябва да се посети мамолог. Обикновено до 35-годишна възраст се извършва ехографско изследване, по-късно – мамография.