Най-накрая сме получили дълго чаканата татуировка. Най-важни тогава са грижите, които полагаме за нея. В действителност оздравителният процес е от решаващо значение за определяне на цвета ѝ. Кое е основното по отношение на грижите за новата татуировка?
 
Като за начало е важно да бъдем търпеливи, тъй като отнема поне месец преди мастилото да се „погълне“ изцяло и татуировката да се излекува. В зависимост от мястото, на което се намира, и големината ѝ, отнема от 7 до 14 дни, за да се обели и изсъхне. Докато оздравее напълно, трябва да запазим търпение и да полагаме грижи за нея. 
  • След като получим татуировката, татуистът почиства областта, нанася антибактериален мехлем и я покрива с бинт. Той следва да се остави за период от 2 часа. Важно е да устоим на изкушението да погледнем татуировката веднага след като напуснем студиото. 
 
Превръзката е нужна, за да предпази от бактериите във въздуха, които могат да проникнат през наранената кожа. Тя не бива да се оставя за повече от 2 часа, за да може кожата да диша. 
  • След отстраняване на превръзката, татуировката следва да се измие с хладка вода и меко антибактериално или антимикробно почистващо средство, за да се отстранят мехлемът и кръвта. 
NEWS_MORE_BOX
 
Върху татуировката не бива да се използва нищо абразивно, а само ръка. Подсушаването трябва да бъде с мека и чиста кърпа.
 
  • След като татуировката е подсушена, следва да се нанесе тънък слой антибактериален мехлем. Препоръчително е да се избягва употребата на вазелин или антибактериален прах. Това е необходимо, за да се предотврати изсушаването и сърбежа.
  • Няколко дни по-късно кожата започва да се бели, това е напълно нормално и е знак, че татуировката се лекува. Тя не бива да се бели и драска. Областта трябва да бъде хидратирана.