Независимо от дейностите, които извършваме, ръцете са най-експлоатираната част от тялото. Те са изложени и на слънчева светлина, на вятър и студ. Дерматолозите обясняват, че с навършването на 30-годишна възраст, образуването на кожни клетки намалява с 10%, което неизменно влияе на възстановяването на кожата.
 
Първите признаци на остаряване могат да се появят на горната част на ръцете, където кожата е по-тънка. Така например, когато кожата загуби плътността си, поради недостатъчното количество колаген, еластин и подкожни мазнини, вените стават по-видими. 
 
Все пак, има няколко начина, с помощта на които кожата на ръцете може да запази здравето и младежкия си вид за по-дълго.
 
Кожата на ръцете изсъхва все повече с напредване на възрастта. Прекомерното миене или употребата на агресивни продукти за почистване, без да се носят ръкавици, може да ускори този процес. 
 
Препоръчително е ръцете винаги да са защитени, когато се използват препарати, а измиващите продукти да са по-щадящи. 
 
С понижаване на образуването на колаген и еластин, се появяват и бръчките, а кожата губи еластичността си. Ултравиолетовите слънчеви лъчи ускоряват този процес, а също така могат да доведат и до затвърдяване на кожата и дори до развитие на рак. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Загрубялата кожа може да се третира в домашни условия със зехтин и захар. Необходимо е да се смесят по ¼ лъжичка зехтин и захар, след което да се нанесат върху кожата и тя да се масажира. Този масаж се прави веднъж седмично. Зехтинът е чудесен източник на полезните омега-3 мастни киселини, които подхранват кожата, а захарта действа като ексфолиант. 
 
Нужно е и да се осигури и защита от слънчевите лъчи. За целта трябва да се използва слънцезащитен продукт, който също така и да овлажнява кожата. Така се противодейства на появата на пигментни петна и фини линии.