Колко типа кожен лупус има?

Системният лупус е вид автоимунно заболяване, при което имунната система атакува тялото, включително вътрешните органи. При кожния лупус имунната система атакува кожата.

 


При хора с лупус се срещат три форми на специфично кожно заболяване и е възможно да има различни видове лезии. В допълнение човек може също да има една от трите форми, без всъщност да има пълен системен лупус еритематозус (СЛЕ). Наличието на една от тези форми на заболяването може да увеличи риска от развитие на системен лупус еритематозус по-късно в живота. Обикновено кожната биопсия се използва за диагностициране на форми на кожен лупус и има различни лекарства за лечение, включително стероидни мехлеми, кортикостероиди и антималарийни средства.

 

Дискоиден кожен лупус

При този тип кожен лупус кожните лезии са кръгли (с формата на диск), дебели, люспести и червени. Може да бъдат изпитани симптоми, включващи болка, сърбеж и парене. В някои случаи може да протече без симптоми. Най-често симптомите се развиват по лицето, ушите или скалпа. Въпреки това може да се развият симптоми и в други части на тялото си. Това състояние понякога може да причини белези и обезцветяване на кожата (кожата може да стане по-тъмна или по-светла). Ако състоянието се развие на скалпа, това може да доведе до загуба на коса, която може да бъде постоянна. С течение на времето дискоидните лезии могат да се развият в рак на кожата.

 

Подостър (субакутен) кожен лупус

Когато се появи субакутен кожен лупус, около краищата на тези лезии се развиват червени граници. Те могат да изглеждат като пръстен с по-тъмен червен кръг на външния ръб на пръстена. Кожата е зачервена и люспеста. Тези лезии могат да бъдат резултат от реакция към определени лекарства. Появяват се най-често по врата, гърдите, горната част на гърба, раменете и ръцете. Те обикновено се развиват върху области, които са били на слънце. Обикновено не болят, не сърбят и не оставят белези. Кожата може да развие обезцветени участъци.

 

Остър кожен лупус

Този червен обрив често се развива по бузите и моста на носа, обикновено след излагане на слънце. Нарича се маларен обрив или „пеперуден обрив“ поради неговата форма. Обривът изглежда като слънчево изгаряне и може да се развие и върху други части на тялото, включително ръцете и краката. Обикновено не оставят белези, но може да се появи промяна в цвета на кожата. Този характерен "пеперудообразен обрив" е признак на системен лупус. Хората, които развиват този тип обрив, могат да имат симптоми на лупус и в други части на тялото си.

 

Какви са специфичните симптоми?

Признаците на кожен лупус са подобни при останалите видове на заболяване, но обривът обикновено изглежда малко по-различен при всеки тип. Обривите може да са болезнени и да сърбят, но не винаги. Те могат да се подобрят или да изчезнат след няколко дни или седмици. Тези обриви понякога остават за  постоянно. Те могат да се „разпалят“ в определени моменти от живота. Физически и емоционален стрес, заболяване, наранявания и някои лекарства могат да предизвикат обостряне при хора, които имат лупус. Най-характерните симптоми на кожен лупус са:

  • Червени, люспести участъци от кожата. Те могат да бъдат кръгли, като монета или диск. По-тъмночервени пръстени или граници могат да очертават лющещите се петна. Те могат да се появят навсякъде по тялото, но по-често се развиват върху области, които са били изложени на слънце.
  • Обрив, който се простира по бузите и над моста на носа (пеперудообразен обрив). Около 50% от хората с лупус развиват този тип обрив.

 

Каква е причината за появата на кожен лупус?

Кожният лупус не е заразен (не можете да го получите от или да го предадете на друг човек). Заболяването се развива в резултат на комбинация от гени, хормони и фактори на околната среда, но медицската наука все още не е категорична за причината. Учените са открили повече от 50 гена, които хората с лупус обикновено носят. 
 

Жените са много по-склонни да развият лупус. За това роля играе женският хормон естроген. Симптомите могат да се появят около менструалния цикъл на жената или по време на бременност, когато нивата на естроген са по-високи.

 

Когато имунните клетки причинят възпаление на кожата, тогава се развива обрив. Симптомите на кожен лупус могат да се обострят след излагане на ултравиолетови (UV) лъчи. Тези лъчи са както в слънцето, така и във флуоресцентните светлини. Лупусните кожни лезии са много чувствителни към светлина. Някои лекарства (включително лекарства без рецепта за киселинен рефлукс) също могат да причинят обостряне на кожен лупус.

 

Референции:
https://www.hopkinslupus.org/lupus-info/lupus-affects-body/skin-lupus/

https://www.aad.org/public/diseases/a-z/lupus-symptoms
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/lupus/symptoms-causes/syc-20365789

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21601-cutaneous-lupus-skin-lupus