За да се ускори растежът на косата, трябва скалпът да бъде добре укрепен. Силната коса е равна на силен скалп. Стилистите препоръчват ежедневни масажи на скалпа. Според тях дори 5-минутно масажиране на скалпа всеки ден помага за стимулиране растежа на косата.


Редовното постригване на косата също е от важно значение. Въпреки че така косата намалява своята дължина, то чрез подстригване ще изглежда здрава и ще се предотврати накъсването и заплитането ѝ. Когато косата е нацъфтяла и не се подстриже, може да се причини накъсване по дължините, което да доведе до изтъняване на косъма. 


За да запази своята дължина, косата е добре да не се мие често. Целта на шампоана е да се премахне натрупаната мръсотия, но също той премахва естествените масла на скалпа, които поддържат косата мека и здрава. Накрая винаги трябва да се използва балсам, тъй като той защитава протеините във вътрешността на косъма и запечатва кутикулите, за да се предотврати накъсване. По този начин косата изглежда гладка и по-здрава. След нанасяне на балсам, косата е добре да се изплакне със студена вода. Това помага за запазване целостта на косъма, като се стимулира и неговият растеж. Причината е, че се предотвратява загубата на топлина и влага, която е необходима за здравето на косата. Тази тънкост е от важно значение и с течение на времето се забелязва огромна разлика в състоянието на косата.


За да изглежда добре косата, не са достатъчни грижите отвън. Тя изглежда здрава, когато тялото е здраво. За целта трябва да се приема здравословна и разнообразна храна. Хранителните вещества като витамини и минерали са ключ към по-силната и по-дълга коса. Сред най-добрите храни за подсилване растежа на косата е сьомгата, която е богата на омега-3 и омега-6 мастни киселини. Те помагат за намаляване загубата на косата и увеличават нейната плътност. Бобът също е много полезен, тъй като осигурява хранителни вещества като биотин, желязо, фолиева киселина и протеини, които заздравяват косата и стимулират растежа ѝ.