Нарушеното храносмилане и грешките в храненето влияят на състояние на кожата. Промените по кожата, които настъпват вследствие на грешки в храненето, могат да се разглеждат в две групи: състояния на кожата, заради количествени грешки в храненето и от дефицит на основни нутриенти – белтъци, въглехидрати, мазнини, витамини и минерали.


Драстичните диети...
Обикновено при желание за отслабване се предприемат диети, които са бедни на белтъчини и мазнини. Порционът при тези драстични режими включва само консумация на зеленчуци, плодове и сокове.

В бедно на белтъчини и мазнини хранене кожата губи своята еластичност, става груба, сива, бледа, около устата и по скулите се променя пигментацията.

Ноктите започват да се цепят, растат бавно. Два месеца на подобна диета и те вече са тънки, дехидратирани и чупливи.

Косата изтънява, става суха и губи своя блясък и жизненост. Недоимъчното хранене може да доведе и до преждевременна загуба на пигментацията на косата. Възможно е тя да придобие ръждив оттенък. Възможно е да се появи дифузно окапване на косата.
Загубата на коса като правило се забелязва на втория-третия месец от гладуването, плодово-зеленчуковата диета.
Особено засегнати са корените на косата. В етапа на растежа се появяват признаци на дистрофия – диаметърът на луковицата намалява. Променя се и състоянието на фоликула на косъма, което рефлектира върху растежа на косата. Вследствие преждевременното настъпване на телогена (етап на покой), нараства количеството фоликули, намираща се в това състояние.

При възстановяване на нормалното хранене, богато на белтъчини, изброените симптоми изчезват.


Ограничаването на мазнините в менюто, особено на растителни масла, води до дефицит на незаменими мастни киселини. Организмът е особено чувствителен на дефицита на линолова киселина, което води до нарушаване структурата на косата и ноктите. Косата придобива ръждив оттенък и се появява пърхот два до 4 месеца при спазване на драстичната диета.


...дефицит на витамини...

Дефицитът на витамини се проявява върху кожата във вид на различни проблеми.

При недостиг на водоразтворими витамини

Недостиг на витамин С
Всички пресни плодове и зеленчуци съдържат витамин С. Той регулира множество функции в организма – стимулира дейността на жлезите (надбъбречни, щитовидна), имунната, нервната система и е ко-фактор при образуването на колагена, градивен елемент на кожата.
Когато храненето е бедно на витамин С, кожата става суха, бледа и се образуват тъмни кръгове около очите. Възможно е при хората с по-чувствителна и нежна кожа да се поява малки кръвоизливи и дори  леки увреждания на повърхността на кожата.
   
Витаминът участва в синтеза на хиалуроновата киселина и хондроитин сулфат, които са важни съставни вещества за образуването на колагена.

При дефицит на витамин С се изгражда колаген, който е непълноценен или атипичен. Като резултат раните зарастват бавно, увеличава се периодът на възстановяване след операции, губи се тонусът и се ускоряват процесите на стареене на кожата.
Дефицитът на витамина променя обмяната на веществата, на голяма част от  минералите, холестерола, фолиева киселина и други полезни вещества.

В дерматологията бавното зарастване на рани, грапавата кожа, наличието на язвички по повърхността й и лигавиците, стриите и кистозното акне са показание за назначаване прием на витамин С.

Недостиг на ниацин (витамин РР)
При дефицит на ниацин кожата е предразположена към дерматит, предимно на откритите участъци.
 

Втора част на материала