Маслото от жожоба е супер звезда в грижата за кожата. И не случайно. То може да се използва като овлажнител, за повече блясък на косата, средство за отстраняване на грим, измиване на лице, омекотител за загрубяла кожа, балсам за устни и за облекчаване на слънчевите изгаряния. 


Какво е масло от жожоба?


Маслото от жожоба е течността, която се произвежда от семената на растението Simmondsia chinensis (жожоба) и всъщност е восък, но се добива като масло. Известно е с това, че има дълготрайна стабилност и силна устойчивост на високи температури. Маслото от жожоба обикновено се среща смесено с лосиони за тяло, овлажнители за лице, шампоани и балсами. Самото масло може да се използва и върху кожата, косата и кожичките на ноктите.Какви са ползите от маслото от жожоба за лице и тяло? Маслото е нежно, но дълбоко хидратиращо и пълно с хранителни вещества, витамини и минерали, които са важни за здравето на кожата. 

 

Овлажнява сухата кожа.
Причината маслото от жожоба да е толкова мощен овлажнител се дължи на способността му да действа точно като естествените масла на нашата кожа, казват дерматолозите. Поради тази способност, то балансира маслата на тялото. Препоръката е да се нанася след почистване на лицето и душ за да може да абсорбира напълно.


Можем също да го смесим с капчица от любимия овлажнител за допълнителен тласък на хидратацията. Важно е обаче овлажнителя да е на базата на масло или емолиент, защото жожобата няма да се смеси добре с формули на водна основа.

 

Омекотява грубата кожа.
Маслото от жожоба помага за омекотяване и успокояване на сухата кожа на ръцете. Нужно е само да се нанесат няколко капчици върху засегнатите участъци и да се масажира няколко минути.

 

Подхранва и лекува сухи устни.
Независимо дали се слага в балсам за устни или се използва самостоятелно, маслото от жожоба може да успокои сухите, напукани устни благодарение на подхранващите витамини и минерали. Абсорбира се много лесно, така че не оставя мазни остатъци върху устните. Добре е са се нанася преди лягане.

 

Може да облекчи слънчевите изгаряния.
Витамин Е е силен антиоксидант, който помага за намаляване на възпалението и ускоряване на регенерацията на клетките както в тялото, така и в кожата, което прави маслото от жожоба чудесно за лечение на слънчевите изгаряния.

 

Има антибактериални свойства.
Маслото намалява акнето, като контролира производството на себум и предотвратява растежа на бактериите. То има високо количество йод, което се бори с растежа на бактериите, допълват експертите. 

 

Избледнява фините линии и бръчки.
С витамин В комплекс, който се бори със свободните радикали и възстановява увреждането на клетките, и витамин Е, който спомага за ускоряване на регенерацията на клетките, маслото от жожоба е чудесна съставка r против стареене. За да има ефект се нанася сутрин върху чиста и свежа кожа.

 

Източник: Goodhousekeeping.