Кой не би искал да спре времето, да запази своята красота и здраве? Има начин, ако не да спрем напълно, то поне да забавим процеса на стареене. Всеки един от нас би могъл да го постигне, за да се чувства по-добре в собствената си кожа.

 


The Nutrition Coach е компания, създадена от Кейт Кук през 2000 година. Кейт помага на хиляди хора да променят начина си на хранене и дава съвети как бихме могли по този начин да останем здрави и млади.

 

Остаряването не е процес, който трябва да ни плаши. Погледнато от добрата страна – ние трупаме мъдрост. И все пак ще предложим няколко варианта, които могат да забавят „видимите белези“ на мъдростта.

 

 

Да поддържаме енергията си стабилна

За тази цел трябва да се грижим за нивото на кръвната захар. Резките й промени допринасят за процеса на стареене. За да регулираме нивото на кръвната захар, трябва да избягваме всичко „сладко, бяло и рафинирано“, както и алкохол и други стимуланти.

 

За да поддържаме енергията си стабилна, за предпочитане е да консумираме пълнозърнести храни, да се храним редовно, като закуската е важен старт за деня. Хубаво е да приемаме протеини при всяко хранене, както и храни, богати на фибри. Упражненията също са важни за енергията, а също така и намаляването на стреса. Спазването на диета например е начин да се чувстваме стресирани. Не е полезно да измъчваме тялото си така, тъй като негативните последствия ни се отразяват.

 

 

Да се стараем да осигурим на организма добро храносмилане

Някои от факторите, които влияят на храносмилането са възрастта, липсата на определени хранителни вещества, стресът, липсата на фибри и вода, липса на полезни бактерии и физическа активност, както и хранителна непоносимост.

 

За да подобрим храносмилането, е много важно да избягваме рафинираните „бели“ брашна, отново стимуланти като кофеин, черен чай, алкохолни и безалкохолни напитки. Хубаво е да приемаме по 2 литра течности на ден – вода и билков чай, както и да включим около 5-7 порции плодове и зеленчуци в дневното си меню.

 

Да избягваме прекомерни количества млечни продукти, червено месо и наситени мазнини. За да се усвои по-лесно храната, е желателно да дъвчем добре всеки залък, а също така и да отделим достатъчно време, за да се насладим на храната.

 

 

Стрес и хормони

Стресът е един от основните „виновници“, които водят до лошо храносмилане и трупане на килограми. Основният хормон, който се отделя при стрес е кортизол. Високите му нива водят до изтощаване на надбъбречната жлеза.

 

 

Доказано е, че жените са по-стресирани, защото използват повече дясното полукълбо на мозъка, което е свързано с инстинктите и емоционалността. Мъжете пък използват повече лявото полукълбо, което е логически ориентирано. Трябва да се стремим да държим стреса под контрол.

 

 

Кейт предлага да не се стараем прекалено много и да не се стремим към нещо „на всяка цена“, а да правим малки промени в живота си от време на време.

 

Втора част на материала