Седемдесет процента от косата се състои от кератин. Кератинът се изгражда от белтък, който има 16 аминокиселини, съдържа сяра, желязо, хром, мед, цинк, манган. В структурата на косъма влизат и витамините А, В, РР, С, Н, липиди, пигмент и вода. За да се поддържа косата здрава, тя трябва да получава достатъчно от необходимите и вещества за изграждането на косъма. Те постъпват чрез обмяната на вещества от продуктите, с които се храним. Качествените козметични продукти, нанасяни върху косата, също имат значение за добрия и външния вид. Съществен момент в грижата за нейното здраве е намаляването на факторите, които извеждат структуроопределящи елементи от състава на косъма.

Защита срещу ултравиолетовите лъчи

Два вида ултравиолетови лъчи влияят на косата - алфа лъчите, които дехидратират косъма и бета лъчите, които постепенно разрушават естествения и придобития с боядисването пигмент. При продължително излагане на слънце, без да са нанесени специални козметични продукти за защита на косъма от лъчите, той става сух и без блясък, често има вид на "изгорял". Вече изсъхналата коса губи своята гъвкавост, еластичност и обем. Така тя лесно започва да се къса и пада.


За да се избегне този проблем ползването на продукти със слънцезащитен фактор през лятото е повече от препоръчително. Тези, които дават качествена защита трябва да съдържат:
- хитозан - компонент, който е извлечен от черупката на ракообразни, и забавя процесите на стареене на косата;
- протеини на сладък бадем и пшеница - възстановяват, подхранват и имат укрепващ космения кутикул  ефект, подобряват плътността на косъма;
- екстракт от ленени семена - допринасят за киселинно-алкалния баланс;
- витамин F - грижи се за регенерацията на епителните клетки и поддържа кератина;
- витамин Е - защитава от свободните радикали, поддържа влагата, еластичността, стимулира периферната микроциркулация на кожата на главата и предпазва от преждевременното побеляване.
 
Честото миене изисква допълнителна грижа

Тъй като през лятото секрецията на потните жлези на кожата на главата е повишена, по-често се налага използването на миещи средства. Те обаче съдържат киселини, които в продължителен аспект имат негативен ефект за здравето на косата. Повишената им употреба по принцип изсушава. За да се намали изсушаването на косата, шампоаните трябва да са подходящо подбрани и да съдържат вещества, грижещи се за влажността на косъма.

Едни от най-застъпените в козметичната индустрия за тази цел вещества, са копринените протеини. Те са естествен белтък, който овлажнява и подхранва косата от корените до краищата. Имат благотворен ефект и върху фината и тънка коса. Спомагат за възстановяване структурата на третираните и увредени коси. Екстрактите и натуралните природни съставки се предпочитат, заради по-пълноценното им усвояване от косата. Подходящи са екстрактите от мак, които успокояват кожата на главата и подобряват микроциркулацията, което от своя страна овлажнява косата "от вътре". Кокосовото мляко също има овлажняващ ефект, но е по-ценно със свойството си да компенсира загубата на протеини. Маслото от кедрови ядки предоставя богатство от витамини С, В1, В2, А, Е, Р, както и незаменими мастни киселини, в това число и полиненаситени, които влизат в структурата на косъма. Растението алое вера е източник на 75 полезни компоненти, сред които ферменти, минерали, моно- и полизахариди, което обяснява широкото му присъствие в козметичните средства, включително и тези за коса.
 

Морската вода - изплаквайте косата веднага

Морската вода отмива протеинините на косата. Освен това солта в нея има свойството да прониква в структурата на косъма. Там, под въздействието на слънцето, солната частица води до "изсъхване" на косъма като разрушава  "скелета" му. Единственият начин да се неутрализира вредното влияние на солената вода е като косата се изплакне ведната след излизане от морето.

 


Допълнителна грижа

 

Маски за коса
 

Тъй като летния сезон изсушава особено косата и я изтощава, се препоръчва честата употреба на маски за коса. Подходящи са маските, в чиито състав влизат витамините Е, С, В, каротин, пантенол, копринени протеини и екстракти от пшеница.
 

Терапия с ампули

След почивката на море може да се прибегне до терапия с ампули за коса. Нанесени на влажна коса, емулсията им създава филм, който предпазва косъма от слънчевите лъчи. Качественият продукт не прави косата тежка. През лятото се препоръчват ампулите с ефект против стареене. Те съдържат силикон, аминокиселини, витамин Е, алое вера, зехтин. Ако косата е предварително изтощена, терапията се препоръчва още преди почивката. Предпочитат се ампулите с кератин, колаген, камфор, копринени протеини.  

В случай, че потните жлези на кожата на главата са склонни към обилна секреция и излагането на слънце допълнително допринася за това, серията ампмули, разработени на базата на екстракти от коприва, които имат антимикробен, антисептичен ефект и помагат против сърбеж, и екстракти от лайка, известни със силното си противовъзпалително действие, ще помогнат за доброто самочувствие.