Естественият процес на стареене предизвиква появата на бръчки най-вече на частите от тялото, които са изложени на слънце. Това са лицето, шията, ръцете и предмишниците. Очевадните бръчки се появяват след 40-годишна възраст, но може и много по-рано, тъй като кожата губи влага и плътност. Генетичната предразположеност също играе важна роля. Как може да забавим задълбочаването на бръчките?

 

Според специалисти от помощ може да ни бъде козметиката, съдържаща витамин А, ретиноиди, антиоксиданти, протеини и колаген. Освен че намаляват фините бръчки, те изглаждат текстурата и цвета на кожата.


 

Алое вера също е ефективен естествен продукт с много лечебни свойства, един от които е да намалява видимостта на бръчките. В проучване се установи, че прилагането на гел от алое значително намалява появата им, като хидратира в дълбочина кожата. За още по-добър и видим ефект може да се приема и вътрешно гел от алое вера.

 

Изследвания също показват, че зехтинът може да предпази кожата от появата на бръчки, ако се прилага външно и се приема вътрешно.


Нанасянето на малки количества етерични масла върху кожата може видимо да намали бръчките. Подходящи са кокосовото, аргановото, маслото от гроздови семена, от семена на моркови, жожоба, нар, роза, сандалово дърво, лавандула, иланг-иланг и други. 

 

Тъй като е възможно някои да са чувствителни към етеричните масла, е препоръчително да се направи тест върху кожата преди да се премине към редовна употреба. За целта се нанася малко количество масло върху вътрешната страна на китката. Ако в рамките на 24 часа се усети парене или зачервяване, маслото не трябва да се използва. 

 

Могат да се правят и някои домашни маски с естествени продукти. Например бананите съдържат витамини и минерали, които заздравяват кожата и намаляват бръчките. Белтъците също допринасят за подобрение на външния вид на кожата. Намазването ѝ с белтък може както да намали видимостта на бръчките, така и да увеличи производството на колаген. Алергичните към яйца обаче трябва да избягват тази маска.

 

Освен козметичните продукти, храненето също оказва влияние върху бръчките. Има много суперхрани, които могат да подобрят състоянието на кожата. Някои от тях са: артишок, авокадо, джинджифил, семена от чиа, орехи, канела, овесена каша, сьомга, сардини, сладки картофи и домати.