Цикълът на растежа на миглите се състои от 3 фази: анаген, катаген и телоген. Анагенът е фазата на растеж на космите. При катагена растежът на косъма спира, а по време на телогена, космите се отделят. Според специалистите може да отнеме между 4 и 8 седмици на миглите да пораснат.

 

Има някои начини, които могат да ускорят фазата на растеж на миглите. Те могат да подсилят космените фоликули, така че миглите да бъдат здрави и дълги.


 

Зехтинът е много подходящ в случая. Той подобрява здравината и дължината на миглите. Натуралният зехтин е богат на мастни киселини, които овлажняват и омекотяват миглите. Най-лесният начин да се нанесе зехтинът е с помощта на чиста четка за спирала. 


Рициновото масло е друг еликсир за красотата, тъй като стимулира растежа на космите. Счита се, че това е най-бързото натурално средство за подобряване състоянието на космите, като резултатите настъпват до 5 пъти по-бързо от използването на всяка друга съставка. Нанасянето на рициново масло върху миглите всеки ден ще ги уплътни и ще попречи на падането им.


Рициновото масло може да се смеси и с кокосово масло вечер преди лягане. Кокосовото масло е също ценна съставка в грижата за красотата, тъй като предотвратява загубата на протеини в косата. Следователно то може да третира накъсани и увредени мигли, защото помага за тяхното повторно израстване. 


Изпитан метод за засилване растежа на миглите е и лечението им с масло от витамин Е. Витаминът не само че удължава и заздравява миглите, но може да сгъсти веждите. Вместо закупуването на масло от витамин Е, може да се използва течността от капсула от витамина, с която да се намажат миглите. Ако се направи и леко масажиране на миглите, ще се засили кръвообращението и в резултат те ще пораснат по-бързо.


Какви са причините миглите да бъдат къси и да падат? Те могат да бъдат най-различни – заради капки за очи или пък прием на определени лекарства. Честото търкане на очите или по-грубото сваляне на грим може както да забави техния растеж, така и да доведе до падането им. Фактори, които влияят върху растежа на миглите, са възрастта, хормоналният дисбаланс, менопаузата, стресът, лошата хигиена и други.