Домашните средства могат да помогнат за намаляване на появата на леки линии около устата (към първата част) , но за третирането на по-дълбоките бръчки обаче са нужни специални професионални процедури и терапии.


Химическият пилинг е един от най-често използваните методи против стареене, който действа, като премахва горния слой на кожата (епидермиса), за да разкрие по-гладка и сияйна кожа. Обикновено процедурата се прави ежемесечно, за да се поддържат резултатите.


Дермабразио и микродермабразиоКакто дермабразиото, така и микродермабразиото са ексфолиращи техники, които могат да се използват за намаляване на появата на бръчки около устата. Дермабразио е по-силна от двете, тъй като използва голяма четка за отстраняване на външния слой и до няколко слоя кожа. Микродермабразио използва фини кристали или ромбовидни пръчици, за да премахне горния слой на кожата.


Microneedling или колагеновата индукционна терапия, 

 

е процедура, при която се използват малки игли за убождане на кожата чрез устройство, наречено дермаролер или микроелементна писалка. Идеята е кожата да стане по-гладка, след като зарасне от малките рани, нанесени по време на процеса. За най-добри резултати са нужни няколко сесии в продължение на няколко месеца.


PRP (Platelet Rich Plasma) е друга терапия,

 

при която се използва собствена обогатена плазма на пациента. Плазмотерапията се използва в различни медицински области – обща хирургия, пластична хирургия, травматология, дерматология, ревматология, естетична медицина и др. Понякога плазмата, богата на тромбоцити (PRP), се комбинира с микроподхранване при процедура, известна като „вампирско лице. Самият PRP се получава от собствените ни кръвни тромбоцити, обработени в центрофуга, преди да бъдат инжектирани обратно в кожата. PRP може да помогне за създаване на по-плътна кожа и за намаляване на бръчките. 


Инжектиране на дермални филъри -

 

това са вещества, които се инжектират в определени лицеви области и се прилагат за оформяне, контуриране и намаляване на видимите бръчки в областта на лицето, шията, ръцете и деколтето. В по-голямата част от случаите тези средства съдържат хиалуронова киселина (естествена съставна част на кожата) и имат временен ефект, т.е. резорбират се за 6-12 месеца след поставянето им. Най-често третираните кожни зони са: устни, назо-лабиални гънки, гънки около устата, бръчки по челото и между веждите. 


В арсенала на естетичните експерти са и по-инвазивните процедури като ботокс, лазерното оформяне на кожата, фейслифт и др. 


Преди всичко обаче е важно да реагираме преди появата на проблема. И ако можем, да забавим появата на неприятните бръчки. Ясно е, че не можем да спрем напълно процесите, но изграждайки здравословни навици, можем да забавим времето.


Най-важните от тях са да забравим за цигарите, да не пием от сламка, да пием много вода всеки ден, да намалим приема на алкофол и кофеин, а ежедневното ни хранене да е базирано на богати на антиоксиданти храни, като плодове и зеленчуци. Нужно е да се пазим от слънцето в пиковите часове и да подновяваме редовно слънцезащитния си крем, да спим поне 7 часа през нощта, да поддържаме едно и също тегло и ако е възможно да намалим нивата на стрес.


Добрият режим вклъчва и ежедневната грижа за кожата. Нужно е лицето да се почиства два пъти дневно и задължително да нанасяме серум и овлажнител против стареене, съобразен с типа кожа. Ексфолирането се прилага поне два пъти седмично, за да се отървем от мъртвите кожни клетки, които могат да направят бръчките по-забележими.


Някои експерти предлагат и лицеви упражнения като йога за лице, които помагат за укрепване на мускулите на лицето.

 

Източник: Healthline