През лятото често прекарваме много повече време навън. Топлината и слънчевите лъчи обаче могат да причинят нежелани проблеми с външния вид, като подпухнала кожа, начупена коса, слънчево изгаряне и напукана кожа.

 

Подпухнала кожа


Кожата под очите подпухва, когато защитните клетки в тях освобождават хистамин за борба с алергиите. Хистаминът може да раздразни очите, а по-високите температури да ги изсушат, което да влоши състоянието. Симптомите могат да се облекчат при измиване на очите с мека охладена памучна кърпа. Освен това подпухналата кожа не трябва да се покрива с грим. Използването на капки за овлажняване на очи също може да помогне, защото намаляват попадането на алергени в очите.

 

Начупена коса

Слънцето, пясъкът, вятърът и вълните често водят до начупване на косата. Хората със суха или вълниста коса, както и тези, които често я оформят с преса, са по-податливи на накъсване на косата. Начупването може да се намали с използването 2-3 пъти седмично на шампоан с хидратиращи съставки, като глицерин, както и с използването на сухи масла. Добре да се избягват шампоаните, които съдържат сулфати, защото премахват естественото овлажняване на косата.

 

Напукани пети

Кожата на стъпалата се напуква, когато е суха. През лятото излагаме краката си на сухото време, когато носим отворени обувки. Мъртвите слоеве на напуканата кожа могат да се премахнат чрез накисване в топла вода за 20 минути вечер, а след това да се изтъркат с помощта на пемза. Нанасянето на балсам за пети или на крем с млечна киселина може да омекоти кожата, а ефектът се засилва, когато се обуят чорапи. В случай, че няма ефект след няколко повторения на процедурата, напуканите пети могат да бъдат симптом и на по-сериозен проблем, като екзема или псориазис. В този случай трябва да се посети дерматолог.

 

Слънчево изгаряне

Прекаленото излагане на ултравиолетови лъчи от естествени източници, като слънцето, или изкуствени източници, като солариуми, причиняват слънчеви изгаряния. Освен това някои тонове на кожата са по-податливи на изгаряне. Гел от алое вера или крем с хидрокортизон могат да облекчат болките при болезнено изгаряне. Последиците от него не бива да се прикриват с нанасяне на грим. Най-добрият начин да се избегне слънчево изгаряне е чрез нанасяне на слънцезащитни продукти с фактор 30 на всеки 2 часа, дори когато шофираме или вали. Важно е и да се избягва седенето на слънце, когато е най-силно, между 11 и 14 часа.

 

Източник:

https://allergyasthmanetwork.org/allergies/eye-allergies-conjunctivitis/

https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/how-to-deal-with-these-8-summer-beauty-woes#cracked-feet