Най-лесният и бърз начин за изправяне на косата е чрез използването на топлинни уреди като преса и прав сешоар. С продължителната им употреба обаче, те могат да причинят трайно изсушаване, цъфтеж и накъсване на косата. За щастие, има начини, с които тя може да се изправи, без да се използва топлина. Трябва да се отбележи обаче, че следните техники работят най-добре при тънки и фини коси, които не са къдрави.

 

Първият и най-лесен начин е след изкъпването на косата, тя да се издуха с хладка или дори студена струя. През цялото време трябва да се използва кръгла четка. Така, хем косата ще изсъхне сравнително бързо, хем няма да се зачупи.


 

На следващо място, могат да се използват продукти, които са предназначени за изправяне на косата. На пазара има шампоани, балсами и спрейове, които фиксират косата и я изправят. Най-често тези продукти са богати на кератин и други съставки, които не допускат къдренето на краищата. 


Освен тези продукти, могат да се използват и маски за коса, които да поддържат косата права. Те ѝ придават блясък и изправен вид. Това са маските, съдържащи яйце, мед и авокадо. Те естествено хидратират косъма в дълбочина, но и не позволяват неговото зачупване. Продуктите с алое вера също овлажняват косата и намаляват шанса от получаване на къдрици. То съдържа и ензими, които правят косата мека и гладка.


Продуктите, съдържащи кокос, също могат да доведат до видим резултат. То може да се нанася както под формата на маска, шампоан, балсам, но и като продукт, който фиксира косата. В допълнение, кокосовото мляко или масло придават блясък и мекота на косъма и предотвратяват гъбички по скалпа.

 

Естественото изправяне на косата може да се осъществи и чрез използването на ролки за коса. За целта обаче те трябва да бъдат максимално големи, тъй като ще осигурят по-добри резултати, отколкото по-малките. Ролките е важно също да бъдат направени от пластмаса, а не от плат, който да накъдри косата. В този случай тя дори може да се издуха със сешоар, но с хладко-студена струя.