Сухата коса е по-предразположена към увреждане, накъсване и падане. Ако косата не е хидратирана добре, тя ще бъде по-чуплива и изтъняла. За да укрепне, трябва да се използват повече продукти, богати на протеин. Такъв натурален продукт е яйцето, което може да се добави към шампоана или с което да се прави редовна маска за коса.


Авокадото също би помогнало в случая. То изобилства от минерали, витамини и есенциални мастни киселини, включително витамин А и Е и наситени мазнини, които подхранват увредената коса и спомагат за нейното укрепване. Авокадото има още един плюс, а той е, че възстановява блясъка на косата. Може да се комбинира с яйце, сместта представлява чудесна маска за коса, която може да се прави всяка седмица. Колкото по-продължително стои върху косата, толкова по-ефективна е.

 


Бананът, подобно на авокадото, е подходящ за третиране на суха и увредена коса. Плодът е с много високо съдържание на калий, който предотвратява накъсването, омекотява косата и поддържа еластичността ѝ.

 

Кокосовото масло е прекрасен еликсир за увредена коса, а нанасянето му със сигурност хидратира, подхранва и защитава косата от изсушаване и падане. Освен него може да се използва масло от макадамия, бадемово, арганово и други според типа коса.

 

Ако косата е суха, изглежда по-увредена от нормалното. Затова, освен етеричните масла, трябва да се използват и хидратиращ шампоан, без сулфати, по възможност с естествен произход, за възстановяване. Това гарантира, че косата няма да цъфти и пада. Балсамът за коса е задължителен. Той трябва да бъде хидратиращ и подхранващ. Домашен балсам за коса е бирата, защото тя съдържа протеини, които възстановяват скалпа и правят косата гладка и блестяща.

 

Приемът на омега-3 мастни киселини е друг добър начин за поддържането на косата овлажнена отвътре. Маслото от вечерна иглика също прави косата по-жива, подхранена и хидратирана. Към ежедневното меню трябва да се включат и храни като сьомга, скумрия, риба тон, сардини, орехи, броколи, фасул и боровинки, тъй като съдържат полезни съединения, подхранващи косата. Освен това те са много полезни за цялостното здраве.