Начинът ни на живот и динамиката на ежедневието често предизвикват признаци на умора по кожата. В някои случаи обаче умореният вид на кожата се задържа по-продължително време и е необходимо да се погрижим да придадем на кожата по-сияен и озарен вид.

 

Важно е да отстраняваме редовно и старателно грима от лицето, както и замърсяванията, които се натрупват в порите и водят до тяхното запушване. Това трябва да се извършва с нежни продукти и е важно да се избягват по-агресивните ексфолианти и изсушаващи сапуни, които водят до дразнене на кожата, зачервяване, прекомерно изсушаване и обелване.


 

Препоръчително е като първа стъпка от грижата за кожата да се използва нежно масло, което да премаква грима и слънцезащитата, без да причинява увреждане на повърхностния слой на кожата. След това е необходимо да се почисти с измиващи продукти, които да отстранят използваното масло и останалите замърсявания.

 

Измиването на лицето трябва да се извършва с хладка вода, тъй като топлата нарушава баланса в синтеза на себум от кожата. Това може да доведе до прекомерно изсушаване и дразнене. Топлата вода разширява повърхностните кръвоносни съдове на кожата, което ѝ придава зачервен вид. Важно е да поддържаме оптимална хидратация на кожата, което може да се осигури чрез употреба на овлажняваща козметика и масла, каквито са кокосовото масло, маслото от арган и бадемовото масло.

 

Редовното ексфолиране с продукти с нежна формула придава озарен вид на кожата. Натрупването на мъртви клетки по повърхностните слоеве на кожата води до поява на уморен вид, запушени пори и сухота. Ексфолирането предпазва от поява на фини бръчки и осигурява грижа в дълбочина за кожата, която ѝ осигурява необходимата еластичност и тонус. Освен това, то допринася за задържане на влагата в кожата. По този начин се придава хидратиран и изпълнен вид на кожата, с което тя изгрежда ревитализирана и омекотена. Редовното ексфолиране допирнася за възобновяването на клетките, ето защо е препоръчително да го извършваме поне два пъти в седмицата.

 

Серумите за лице имат високо концентрирано съдържание на полезни съставки, които придават озаряване на кожата, стимулират хидратацията и намаляват признаците на стареене. Те бързо попиват в кожата, което позволява да се нанасят един или два пъти на ден след старателното ѝ почистване. Ключови съставки в серумите с ценни ползи за кожата са витамин С, ниацинамидът и ресвератролът. Те имат антиоксидантни свойства и предотвратяват разграждането на колагеновите влакна. Витамин С помага за справяне с появата на пигментни петна по кожата, което ѝ придава озарен вид. Друга ценна съставка в серумите е хиалуроновата киселина, която осигурява задържане на влагата в повърхностните слоеве на кожата.

 

Референции:

https://www.healthline.com/health/dull-skin#steps-to-rejuvenate-your-skin