Кожата е орган, който, за да функционира оптимално, има нужда от ефективен обмен на газове. Порите позволяват на кожата да си набавя необходимото количество кислород, да отделя потта и секретите на мастните жлези - себум. В някои случаи порите се разширяват значително. Външният вид на кожата зависи от различни фактори - тип кожа, начин на хранене, хормонален баланс. По-често се наблюдават разширени пори при мъжете, тъй като, под влияние на мъжките полови хормони, порите се разширяват. Освен това, при тях кожата се характеризира с по-голяма дебелина, което увеличава склонността към разширяване на порите.

 

В някои случаи при жените също се наблюдава повишена склонност към отделяне на себум и разширяване на порите. Това се дължи на повишена секреция на мъжки полови хормони, при което порите се запушват и впоследствие се появяват черни точки или пъпки. Порите могат да се разширяват и под влиянието на определени фактори - начин на хранене, който съдържа високи количества мазнини и захари, по време на менструалния цикъл, бременността или менопаузата. Стесняването на порите изисква приложение на грижа, която осигурява прочистване и възстановяване на баланса в кожата. Преди прилагането на крем за стесняване на порите е важно лицето да се почисти с почистващ гел или сапун с нежна формула. Употребата на почистваща четка позловява ефективно и дълбоко почистване.


 

Препоръчително е почистването на лицето да се завърши с нанасяне на лосион или гел, съдържащ хиалуронова киселина. За кожа, която не е чувствителна и склонна към раздразнения, е препоръччително нанасяне на есенциално масло от лимон, което има антисептично действие и стеснява порите. За дълготрайно и ефикасно стесняване на порите се препоръчва нанасяне на кремове с обогатена формула, които съдържат лимонена киселина. Това позволява стесняване на отвора на порите при суха или смесена кожа. Освен това, лимонената киселина допринася за отстраняване на мъртвите клетки и стимулира клетъчното възстановяване.

 

Много кремове, които се прилагат като част от грижа за порите, съдържат силикон. Въпреки че той допринася за постигане на сияйна визия в рамките на деня или вечерта след нанасянето, след това, след премахване на грима, порите отново имат разширен вид. Освен това, с напредване на вермето силиконите запушват порите. Ето защо е важно да се следи състава на кремовете, най-често употребяваният вид силикон е диметиконът.

 

Референции:

https://www.passeportsante.net/beaute-et-soins-g158/Fiche.aspx?doc=pores-dilates