Подпухналите очи и тъмните кръгове под тях се дължат на различни причини, като алергии, стрес, умора и индивидуални характеристики на кожата.

Някои домашни средства, като поставянето на резенчета краставица или торбички чай, могат да облекчат временно проблема, но не са решение за по-дългосрочен план.

Обикновено подуването около очите показва прекомерно натрупване на течности, оток в околната кожна тъкан. Поради факта, че кожата около очите е много тънка в сравнение с останалите участъци от тялото, подуването и обезцветяването й са много по-видими.

Подпухването и появата на отоци около очите се получава заради:

  • висока консумация на сол, което води до задържане на течности;
  • алергии, които могат да причинят възпаление и подуване;
  • проблеми със синусите;
  • дехидрация;
  • умора и липса на сън;
  • стрес;
  • продължителен плач;
  • промени, свързани с напредването на възрастта;
  • наследственост на чертите на лицето.
NEWS_MORE_BOX

 

С напредването на възрастта подпухналостта на очите може да е причинена от мастната тъкан, която защитава окото вътре в костната структура. Когато тази мастна тъкан започне да се предвижва навън, запълва пространството под очите, което се изразява с подуване.

Причината е, че процесите на стареене водят до изтъняване на мембраната, която задържа мазнините.


 

Подпухналостта на очите след сън се дължи на липсата на „движение“ на клепача. Когато спим, окото не мига и се получава натрупване на течности. Подобно на краката, когато останат обездвижени и се получават отоци.

За да се намали подпухването и кръговете под очите може да се използва специализирана за целта козметика.

Прилагането на пилинг, лазерни процедури или операция на клепача, известна като блефаропластика, могат да са трайно решение на проблема.

Блефаропластиката представлява коригиране на торбичките под очите чрез премахване на мастните натрупвания под клепача, отговорни за тяхната поява. Намалява подпухналостта и бръчките.

Хранителният режим също е от съществено значение - важно е да се увеличи приемът на течности и да се намали консумацията на сол. Добрият и качествен сън, както и почивката също допринасят за хубавия вид на лицето.

Подпухналостта на очите може да се дължи и на по-сериозен здравословен проблем. При страдащите от заболяване на щитовидната жлеза например, е наличен силен оток на тъканите и мускулите около очите.