Как се диагностицира обривът през зимните месеци?


Обривът през зимата се диагностицира чрез физикален преглед, симптомите и анамнезата могат да посочат причината за образуването на обрива и за предписването на лечение.

 


Има вероятност обривът да се дължи на изцяло на сухата кожа, особено ако преди това кожата не е била изложена на химикали и те не са причината за обрива. При редовно овлажняване на кожата и ограничаване на излагането ѝ на екстремни студени или горещи температури, причината за обрива може да е друга.

 

Възможно е пациентът да изпитва алергична реакция към козметичен продукт или лекарство. Може също така причината да е и в инфекция или заболяване на кожата като екзема, псориазис или дерматит.


Какво е лечението за обривът през зимата?

Повечето лечения за зимен обрив са лесно достъпни и не изискват рецепта.
Овлажнителите за кожа често са първата защита срещу обрива през зимния сезон, тъй като те помагат за оставането на влагата в кожата. Овлажнителят трябва да се нанася няколко пъти на ден, особено след къпане и измиване на ръцете.


Вазелинът също действа като бариера за влагата, за да може тя да остане в кожата. Естествените масла, като зехтин и кокосово масло помагат за успокояване на раздразнената кожа и възстановяването на влагата в нея. Нанесянето им върху кожата е според нуждите на пациента.


Локалните кортизонови кремове могат да помогнат за намаляване на зачервяването, сърбежа и възпалението на кожата.


Как може да се предотврати обривът през зимата?


Най-добрият начин за предотвратяване на зимния обрив е избягването на сухия студен въздух. Пиенето на най-малко осем чаши вода на ден помага за поддържането на тялото хидратирано и овлажняването на кожата. Тези осем чаши могат да включват чаши чай, кафе, топъл шоколад или друга топла зимна напитка. Приемът на витамин D през зимата също може да повлияе благоприятно на състоянието на кожата.


Трябва да се избягват сапуни и други продукти за баня с нежелани добавени съставки. Полезно е да се потърсят хидратиращи сапуни, които не съдържат аромати, багрила и алкохол. Също така е добре да се избягват и по-грубите към кожата перилни препарати или препарати за миене на съдове. Добре е да се потърсят почистващи препарати, които са създадени за чувствителна кожа.