С трайно по-високите атмосферни температури, все по-актуален проблем е изпотяването на тялото. Изпотяването е естествена реакция на организма, която е част от процеса на терморегулацията му.


Отделянето на пот се наблюдава и при усилена физическа дейност, също в резултат на терморегулация. При активна физическа дейност и постоянна работа на мускулите, в организма нормално се отделя и повече топлина.


Високата температура, независимо дали факторът е външен или вътрешен, е неблагоприятен фактор за фините процеси в организма и функциите на клетките, ето защо се задейства защитент механизъм, регулиращ температурата на тялото.


В този процес активно участват потните жлези, като отделят секрет, чиято функция е да охлажда. Изпотяването обаче ни причинява неприятен дискомфорт. Появата на мокри петна върху облеклото като че ли е по-малко притеснителният проблем. Как да се справим с неприятната миризма, която отделя тялото и защо всъщност тя е налична?

 

 


1.

Потта сама по себе си представлява отделена вода от екринните жлези, които са разпространени по цялото тяло от деня на раждането ни и наброяват между 2 и 5 милиона. Освен вода, потта съдържа и сол – натриев хлорид и други соли, както и отпадни продукти на обмяната на веществата, като урея.


Именно тези отпадни продукти са първият фактор потта да отделя миризма. Проблемът не би бил толкова сложен, ако не се прибави и следващата по-съществена причина за миризмата от потта. По кожата ни нормално се намират множество микроорганизми, които отчасти представляват и нейната естествена микрофлора. Продуктите, които се отделят от жизнената дейност на част от бактериите в нея, в комбинация с отпадналите мъртви кожни клетки и размекнат кератин, загинали микроорганизми, натрупани собствени соли и отпадни вещества, дават среда, която се отразява неприятно на обонянието ни.


„Любимото“ място на тези бактерии е – познайте – гънките на тялото. Има обаче и още една причина за неприятната миризма.
 

 

2.


Потта се отделя и от апокринните жлези, които се развиват през пубертета. Те се намират в подмишничните ямки и в слабинната област. Типичното за тях е, че отделят секрет, богат на липиди, т.е той е с мастна примес, която можем да кажем, че е буквално „деликатес“ за микроорганизмите, намиращи се по кожата. Бактериите разграждат тези липиди до ниско верижни мастни киселини, което и допринася за засилването на неприятната миризма.

 

 

3.

Какво е решението? Редовното измиване на тялото категорично е решение, но... Но грижата за тялото в този аспект следва да е много разумна и премерена. Защото с измиването се отстраняват освен бактериите, които допринасят за неприятната миризма, и микроорганизмите, чието действие е точно обратното.

 

NEWS_MORE_BOX

 


По кожата ни се намират и специфични лактобактерии, част от нейната естествена микрофлора, които отделят млечна киселина. Тази киселина има свойството да държи растежа на нежеланите бактерии, в случая едни от виновниците за неприятната миризма. Ето защо количеството на лактобацилите е от съществено значение за доброто ни самочувствие, в крайна сметка.


За съжаление, агресивното действие на измиващите детергенти и грубите средства, които използваме при баня, освен вредните микроорганизми, унищожава и полезните.


Подходящият избор на тоалетен сапун, разумното използване на кисето и нанасянето на хидратиращи подходящи средства на кожата след баня, имат известна полза за справянето с проблема.


Nivea ни дава и още едно добро решение на проблема. Знаем, че използването на дезодоранти и парфюми не „убива“ неприятната миризма, а по-често смесва ароматите. Компанията създава продукт, в който е приложен Bio-florine. Биофлорин е другото наименование на млечната киселина, която се отделя от лактобацилиите. Така дезодорантът, освен приятен аромат и свежест, допринася за поддържането на естествената микрофлора на кожата и спомага за ограничаване дейността на бактериите-виновници за неприятната миризма.