Мазната кожа се получава, когато има наличие на твърде много отделен себум, т.е. тя е резултат от свръхпроизводството на себум от мастните жлези, които се намират на повърхността на кожата. Сред факторите, които могат да увеличат производството на себум, са генетиката, стресът и хормоналните промени.


Себумът в умерени количество предпазва и хидратира кожата, като я поддържа здрава. Когато обаче има прекалено много количество, се получават запушени пори и акне. В резултат кожата става груба с наличие на пъпки и черни точки.


За да се намали себумът по кожата, тя трябва да се измива редовно с топла, но не гореща вода. Препоръчително е да се избягват сапуни с аромати и тежки химикали, които могат да раздразнят кожата и да предизвикат по-голямата секреция на себум. След измиване не се препоръчва използването на груба кърпа за изтриване, тъй като допълнителното триене стимулира производството на масло.За да се намали себумът, може да се правят лицеви маски с помощта на клей, който абсорбира маслото от кожата без да я дразни. Друг продукт, който може да се нанася директно върху лицето, е медът.

 

Той има антисептични и антибактериални свойства, а дори нанасянето му върху лицето само за няколко минути, може да намали акнето и мазната кожа, като същевременно я прави мека.

 

Овесената каша също оказва положително влияние, тъй като притежава сапонини, антиоксиданти и противовъзпалителни съединения, които успокояват раздразнената и мазна кожа.

 

Не на последно място са и яйчните белтъци, които са народно средство в борбата с мазната кожа. Те затварят порите и намаляват производството на себум. Може да се смесят с лимон, чиято киселина помага за абсорбирането на маслата от кожата.


Счита се също, че храната оказва влияние върху производството на себум. При мазна кожа тялото трябва да се поддържа хидратирано, но е добре да се избягват мазни храни и транс мазнини. Вместо тях може да се консумират повече плодове и зеленчуци.