Петната по кожата са отграничени участъци по нейната повърхност, които имат по-тъмен цвят в сравнение с останалата ѝ част. Най-често се дължат на хиперпигментации, причинени от ефекта на времето, процесите на стареене и слънчевата светлина. Обикновено се проявяват след 40-годишна възраст, но в някои случаи може и по-рано - след 30 години, особено при повишено излагане на слънчева светлина или изкуствени UV лъчи.

 

Пигментните петна най-често се дължат на естествените процеси на стареене и прекомерно излагане на слънчеви лъчи. Ето защо биологичната възраст на кожата невинаги отговаря на хронологичната. Кафявите петна се дължат най-често на нарушения във функциите на пигментните клетки в кожата - меланоцитите, които произвеждат меланин. Повишеното производство на меланин се дължи на множество фактори - повишено излагане на UV лъчи, хормонални нарушения и промени, както и естествени процеси на стареене. Обикновено по-често се засяга по-светлата кожа и то в зоните, които са изложени на слънчева светлина: лице, деколте, гръб и ръце.


 

С напредване на времето те стават все по-лесно видими, което налага тяхното премахване с естетична цел. Вече са налични множество козметични продукти за справяне с кафявите петна по кожата, с различни формули - кремове, серуми, гелове и други. По-голямата част от тях съдържат ценни активни вещества с ексфолиращо и депигментиращо действие, в по-високи или по-ниски концентрации. Те са важна част от грижата за кожата и лечението на хиперпигментацията. Употребата им е важна във всички стадии: както за превенция, така и за ранно лечение още при първата поява на по-светли петна и като допълнителен елемент в цялостната грижа кожата. Озаряващите активни съставки в козметичните продукти намаляват интензитета на пигментацията на петната, а другата част от състава допринася за подобряване на сияйността на тена.

 

Разработени са различни формули за справяне с кафявите петна по кожата. Те съдържат различни съставки, които действат върху повърхностните слоеве на епидермиса. Голяма част от продуктите съдържат антиоксиданти и ексфолиращи активни съставки, които допринасят за намаляване на производството на меланин от меланоцитите, осигуряват възстановяване и ревитализиране на увредената от слънчевите лъчи кожа, но също така осигуряват подновяване на повърхностния слой, с което ѝ придават сияен вид. С цел да се предоставят възможности за ефективно премахване на кафявите петна е важно в продуктите да се съдържат някои от слудните съставки: арбутин, L-ниацид, нойева киселина, глабридин и други.

 

Все по-голям интерес е насочен към ползите от ретоноидите, които са производни на витамин А или към антоиксидантите, какъвто е витамин С. Киселините, които естествено се съдържт в плодовете, каквито са салициловата, алфа хидрокси и гликоловата киселина, имат ключово значение за ускоряване на клетъчното възстановяване.

 

Какви грижи да полагаме за кожата в ежедневието?

  • Употреба на озаряващи и пречистващи серуми и кремове за лице;
  • Добавяне на лосиони, осигуряващи пилинг действие, към нощната грижа за кожата;
  • Намаляване на излагането на слънчева светлина;
  • Ежедневно прилагане на слънцезащитен крем по лицето, ръцете, деколтето и шията.

Референции:

https://www.doctissimo.fr/beaute/soins-du-visage/comment-enlever-les-taches-brunes