Често появата на пъпки и акне трудно може да бъде овладяна. Тези несъвършенства не се появяват само през юношеството, но и след това. Причините могат да бъдат различни и да се засегнат различни зони на кожата, включително и гърба. Пъпките се причиняват поради повишено производство на себум в мастните жлези. Те са свързани с космените фоликули. Себумът се изтласква нагоре от фоликулите, с което придава овлажняване на косата и кожата.

 

Пъпките се образуват когато се натрупат прекомерни количества себум и мъртви клетки. Това води до запушване на порите и създава условия за развитие на бактериални инфекции. Когато обвивката на космения фоликул се изпълни с тези натрупвания се образуват бели точки. При излагане на запушените пори на въздуха се образуват черни точки. Причините могат да бъдат следните:


 • Генетична предразположеност;
 • Прием на някои медикаменти - например антидепресанти;
 • Хормони - хормоналните промени през пубертета са основна причина за акне. След юношеството, обаче, появата на пъпки може да се дължи на хормоналните промени, които са свързани с процеси като менструация или бременност;
 • Потене - акнето се влошава при често потене и носене на тесни дрехи;
 • Стрес - той не е причина за развитие на акне, но е допринасящ фактор, който може да влоши състоянието;
 • Начин на хранене - счита се, че прекомерната консумация на въглехидрати, която причинява повишаване на кръвната захар, воид до развитие на акне. Млечните продукти могат също да бъдат предизвикващ фактор.

Някои навици могат да ни помогнат за справяне с акнето по гърба

 • Къпане веднага след физическа натоварване - оставянето на потта и замърсяванията, които се натрупват по време на тренировка върху кожата може да е ключова причина за акне по гърба. Ето защо е важно къпането да се извършва скоро след приключване на физическото натоварване и да се осъществява редовна смяна на облеклото.
   
 • Ексфолиране - употребата на ексфолиант с нежна формула и съставки като салицилова киселина помага за отстраняване на натрупаните замърсявания и себум по кожата. Това намалява и натрупването на мъртвите клетки, които запушват порите.
   
 • Носене на по-широко и проветриво облекло - тесните дрехи за тренировка могат да доведат до запушване на порите поради натрупване на замърсяванията и потта в кожата.
   
 • Масло от чаено дърво - то притежава множество ценни ползи за кожата. Някои проучвания са показали, че прилагането му върху кожата допринася за справяне с акнето, тъй като има антибактериално действие.
   
 • Редовно миене на косата - замърсяванията по косата попадат и върху гърба. Ето защо е важно да я измиваме често и да не оставяме шампоана или стилизиращите продукти да подадат по гърба при отмиване, защото това води до запушване на порите.
   
 • Слънцезащита - ежедневната употреба на слънцезащитни продукти е важна част от грижата за кожата. Кремовете с по-мазна консистенция и състав могат да доведат до запушване на порите. Ето защо е важно да избираме по-олекотени формули.

Източник:

https://www.healthline.com/health/how-to-get-rid-of-back-acne#treatments